Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира на извънреден брифинг провала на депутатите да излъчат председател на Народното събрание.  Народните представители три пъти се опитаха да изберат шеф на парламента, но трите пъти удариха на камък и до единодушие не се стигна. 

След трите неуспешни опита за избор на председател на 48-то Народно събрание Десислава Атанасова от ГЕРБ предложи заседанието да продължи утре. „Дано утрото е по-мъдро от вечерта“, посочи тя.

"Още веднъж искам да кажа. Има много приказки народни за двете овнета, дето са се бутали на моста, но народът не заслужава това, което се случи днес в парламента. Погази се Конституцията и практиката, която я имаше до сега. Не сме се заинатили за председателския пост просто той е право на победителя в изборите.

И колкото да си арогантен и брутален, толкова повече човек се замисля за ролята на изборите изобщо.

Финансова, икономическа, енергийна, миграционна всяка дума която приложиш към криза е факт. А ние продължаваме да се занимаваме кой ще е председател на НС", каза Борисов. 

"Благодаря на Христо Иванов и ДБ, че дадоха разумно предложение за ротационно председателство на НС, защото е важно то веднага да заработи. 

Затова утре на председателския съвет изразете нашата подкрепа, за да се отпуши работата. И сега има протести. Това, което винаги казвам, е което най ме притеснява е Запорожката централа.

Днес там се водят боеве. В тази ситуация в света, в която дори и Германия не може да емитира дълг.. кризата, рецесията, в която влиза Европа е чудовищна, за да си играем на председател. С радост бих им го отстъпил, но не е честно спрямо избирателите на ГЕРБ. Бяхме призовани да се покаем, но само народа може да го поиска от нас", продължи лидерът на ГЕРБ. 

"Дали ще е Желязков или друг няма значение, има значение , че първият носи отговорност. Но ние сме готови да подкрепим това предложение, само и само утре да имаме председател. Благодаря на ДБ и Христо Иванов да станем част от това конструктивно предложение", приключи Борисов. 

Припомняме, че по-рано Христо Иванов намери "гениално" решение на кризата в парламента. От ДБ предложиха вместо да се избира един шеф на Народното събрание, постът да бъде поделен между първата политически сила ГЕРБ-СДС и вторите от ПП на ротационен принцип

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук