„Мен майка ми ме е учила, че е неприлично да се четат чужди писма“, заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция за резултатите от работата на 74-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщават световните агенции.
 
Изказването му беше по повод призивите на демократите в САЩ да бъдат публикувани стенограмите от разговорите между Доналд Тръмп и Владимир Путин.
 
„Мен майка ми ме е учила, че е неприлично да се четат чужди писма. Все още съм свикнал да изхождам от това. Нещо повече, писма от хора, които техните народи са избрали на ръководни постове.
 
Има традиции, има неписани норми, включително дипломатически, които предполагат определено ниво на поверителност, което изисква координация на тези въпроси. Има дипломатическа практика.
 
И да изнесат някакъв въпрос за публично обсъждане и с висок и силен глас, да заявят, че ако тази или онази администрация не покаже някаква бележка - дали на своите роднини, партньори, тогава тази администрация ще бъде разкъсана на късчета - това демокрация ли е?“
 
По въпроса за неиздаването на американски визи на част от руската делегация за участие в Общото събрание на ООН руският външен министър коментира: „Не се съмнявам, че нито президентът Тръмп, нито държавният секретар Помпео имат нищо общо с този въпрос, това потвърди лично Майк Помпео.
 
Но ако това е така, възниква въпросът: как се вземат решения, които са пряко свързани с изпълнението на задълженията на Вашингтон за осигуряване на нормалното функциониране на централата на ООН”,  каза Лавров.
 
„Всеки ден, почти всеки час, има нови санкции и обвинения към Русия за все нови смъртни грехове. Нанси Пелоси (председател на Камарата на представителите на Конгреса. - Ред.) аяви, че зад инцидента, който сега се разпалва около телефонния разговор между президентите Тръмп и Зеленски, се крие Русия, че тя го е предизвикала.
 
Е, параноята според мен е очевидна за всички. Но когато сериозни политици, а след тях медиите, които твърдят, че са сериозни, разпространяват всичко това по целия свят, длъжностно лице, което трябва да отговори на молба за виза, ще си помисли: „О, хайде! По-добре по някакъв начин да го играя безопасно”, каза Лавров, цитиран от „Фокус”.