Позитивно настроение сме към това да има нова енергия, нови лица и нови идеи. Това е признак на здравословното състояние на демокрацията. Разпуква се моделът от последните 12 години и затова има такова разместване на пластовете. 

Това заяви в ефира на "Лице в лице" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. 

Въпросът тук е как структурираме помежду си съотношенията, така че да гарантираме, че промяната ще се случи, а да не се вкараме ситуация, в която губим тази енергия", каза той.

"Имаме сериозен разговор с колегите от "Продължаваме промяната" и ще поставим темата да обсъдим възможност за съвместно явяване с тях на тези избори. За момента това изглежда като сериозен сценарии, в който можем да не позволим разпиляване и синергичен ефект. Можем да градим мостове и да договаряме коалиции", каза политикът. 

"Има значение дали това ще е заявено и казано преди изборите или след. Ние очакваме това ще донесе сериозен синергичен ефект и това е пътят една съвместна коалиция да може да си гарантира първото място и получаването на мандат. Ключово е кой ще получи мандата", каза той. 

"Един от изводите от предишните два парламента е, че не трябва да се опитваме да изобретяваме политиката наново, а да се движим по утвърдени модели. Коалициите не са измислени случайно. Това е ясен формат, в който хората знаят за какво гласуват авансово, а не след това", каза той.

Иванов е категоричен, че не е притеснен за позициите на ДБ. "Ние сме трайна реалност. Ние сме хора, които вече генерации наред гарантират европейското бъдеще на българите", заяви политикът.

Според него сега е моментът, в който политиците да покажат, че могат да намират решения. "Ако с Петков и Василев може да се разберем, че заедно може да дадем надежда на хората, с това послание ще привлечем много повече хора", смята той. 

"Идеята на такава коалиция не е да кажем, че няма разлики между нас. Напротив. Ние трябва да се научим да сме единни в многообразието си. Нека покажем това", призова той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!