България се страхува от доклада на ЕК и има пълно основание за това, пише днес германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Публикацията излиза под заглавие "Шамар за 500 млн. евро".
Неин автор е кореспондентът на вестника в Белград Михаел Мартенс, комуто не е убягнала нервността в поведението на българския политически елит в дните, преди публикуването на доклада на комисията. "Денят хикс" - нарича той 23 юли, когато ще бъде оповестена оценката на комисията. Засега липсват аргументи в подкрепа на версията за положителен доклад, особено след доклада на службата за борба с измамите ОЛАФ за злоупотреби с европейски средства. В него се говори за това, че вилятелни сили в българското правителство или администрация нямат никакъв интерес от това, да бъдат наказани хора от обкръжението на бизнесмените Николов и Стойков, разследвани за систематични измами с европейски средства за милиони евро по програмата за подпомагане на земеделието САПАРД. Марио Николов и Людмил Стойков спадат към онзи кръг от бизнесмени в България, които вървят задължително в комплект с определението "съмнителни". Което ще рече, че са натрупали богатството си не чрез ранно ставане сутрин, тежък труд или железни икономии. Според службата ОЛАФ в случая става дума за чисто криминална структура от повече от 50 български и чужди фирми, близки до правителството и най-вече на президента Георги Първанов, който в статията е определен като скритият председател на БСП. Един от обвинените - бизнесменът Людмил Стойков вече обяви, че ще съди ОЛАФ за клевета. Вярно е, че е подкрепил предизборната кампания на президента Първанов със сумата от 25 000 евро, но никога не бил се ползвал с политически протекции заради това в бизнес-делата си, твърди набеденият. Друг негов аргумент е, че и други били правили така.

В България не е новина, че БСП поддържа тесни контакти със съмнителни бизнесмени. Това е така още от първите години след промените в България, когато т.нар. "червени мобифони" всъщност бяха реалната сила в страната. След събитията от края на 90-те години днес социалистите отново са първа политическа сила в страната, макар че на следващите парламентарни избори догодина те вероятно ще бъдат победени от партията на софийския кмет Бойко Борисов. Все още БСП държи власта в ръцете си и е водеща сила в коалицията, която управлява страната от 2005 година. Най-важният й коалиционен партньор е партията на българското турско малцинство ДПС начело с Ахмед Доган, който от краха на комунизма е неизменният кардинал в българската политика. В управлението участват и остатъци от царското движение НДСВ на бившия премиер и бивш цар на България Симеон Сакскобургготски.

На доклада на ОЛАФ българското правителство реагира остро. Новият вътрешен министър Михаил Миков заяви, че систематизираните данни и факти от службата ОЛАФ не били нови и отдавна били известни на правосъдните власти. Той обаче не каза, какво променя това обстоятелство в случая.

Премиерът Сергей Станишев декларира, че правителството му не разпъвало политически чадър над никого и че и във всички страни от ЕС имало трудности с усвояването на европейските помощи. Освен заключенията в доклада на ОЛАФ и други неща занимават София в дните преди публикуването на доклада на комисията. Едно от тях е свързано с информацията на агенция Ройтерс, че Комисията ще спре окончателно замразените вече средства на стойност 500 млн. евро за България. Говорител от Брюксел определи тези информации като част от поредицата от спекулации и слухове. Според него обаче не е за подценяване фактът, че само през тази година комисията е замразила повече от 200 млн. евро помощи. Наскоро вестник "Стандарт" написа, че България ще получи шамар за 500 млн. евро. Такъв шамар наистина е болезнен. Но той няма да бъде усетен от тези, за които е предназначен, завършва публикацията във ФАЦ. /ДВ