Ще стане ли босът на „Еконт“ и бъдещ министър на транспорта Николай Събев шеф на „Български пощи“? Този въпрос повдигат анализатори, след като стана ясна структурата на новия Министерски съвет, пише Флагман.

Кабинетът предстои да се гласува днес, а от няколко дни, съвсем логично се пита дали Събев не е в конфликт на интереси, защото фирмата, която е създал има интерес от слаби и неработещи пощи.

„Това е все едно да вкараш лисица в кокошарник. Не е ли така, а? Какво ще се случи на кокошката? Как мислите? Чии интереси ще защитава Събев – на държавните пощи или собствената си фирма? Казват, че си е платил за министерския пост с няколкостотин хиляди лева? Това ли е цената на държавните пощи“, пише журналистът и анализатор Невелин Ганчев.

Въпросът е съвсем резонен и много сериозен, защото „Български пощи“ от десетилетия е в активите на Министерството на транспорта.

Справка в коалиционното споразумение, което бе официално публикувано, обаче показва, че ведомството е преструктурирано.

„Български пощи“ с всички активи са извадени и прехвърлени към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова. При Константинова ще са още ГРАО, Агенцията по геодезия, кадастъра, Гражданска регистрация, Агенцията по вписвания и други ключови държавни служби.