„Щит на европейското небе“: Депутатите казаха „Да“, ето какви оръжия ще купим за стотици милиони

Изпълнението на задачите по мисия Отбрана“ изискват Военновъздушните сили да разполагат със съвременни системи, отговарящи на новите предизвикателства

Народно събрание прие решение за инвестиционен разход по проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 – „против“ и двама – „въздържал се“.

Инвестиционният разход е по проекта на стойност 356 184 633 лева (182 114 311 евро) без ДДС. В мотивите към решението се посочва, че средствата са за заявените от българската страна 1 брой „lRlS-T SLM" на обща стойност 182 114 311 евро (356 184 633 лева).

Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя „1RlS-T SLM" и на един брой система за далечен обсег „lRlS-T SLX", се изтъква в мотивите към решението. 

В мотивите към решението се посочва, че заплахите, произтичащи от динамично променящата се среда за сигурност, предлагат нарастване на изискванията към системите за противовъздушна отбрана (ПВО) по отношение на изграждането и поддържането на способности за гарантиране на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Това налага участието на формированията за противовъздушната отбрана в Интегрираната система за ПВО на НАТО и ЕС.

Изпълнението на задачите по мисия Отбрана“ изискват Военновъздушните сили да разполагат със съвременни системи, отговарящи на новите предизвикателства.

Посочва се, че чрез реализиране на Проекта „Придобиване на зенитно-ракетни комплекси“ се усъвършенстват способностите на ПВО за въздействие по средства за въздушно нападение (пилотируеми и безпилотни), притежаващи съвременни летателни и бойни способности.

Отбелязва се, че реализирането на проекта би довело до придобиването на многоканални зенитно-ракетни комплекси (ЗРК), което ще увеличи многократно възможностите за възпиране на средства за въздушно нападение от различен клас и тип.

В мотивите се посочва, че със свое решение Министерският съвет е одобрил проекта на Меморандум за разбирателство относно закупуване на наземни системи за ПВО в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“ като основа за водене на преговори и упълномощил министъра на отбраната да проведе преговорите и да подпише Меморандума.

В тази връзка в периода 22-24 юли 2024 г. в Министерството на отбраната са били проведени работни срещи с представители на Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия и на германската компания „Diehl Defence" относно придобиване на наземни системи за ПВО „lRlS-T” в рамките на Инициативата „Щит на европейското небе“ (ESSl).

Целта на срещите бе постигане на съгласие по текстовете на проект на Програмно споразумение между министерствата на отбраната на двете държави и на проект на Допълнение (Addendum) към съществуващия договор за доставка с „DiehI Defence" за придобиване на системи за противовъздушна отбрана „lRlS-T'.

Подписването на програмно споразумение между Министерството на отбраната на Република България и Федералното министерство на отбраната на Федерална република Германия ще предостави възможност на страната ни да се възползва от условията на вече сключения договор за доставка на Федералното министерство на отбраната с производителя „Diehl Defence", се казва в мотивите към приетото решение.