Румен Христов отрече СДС да е патерица на ГЕРБ и напомни, че партията не участва в това управление на страната.

Синият лидер припомни, че с ГЕРБ са участвали заедно на евроизборите и после на местния вот, имат договорка за участие заедно на цикъл от избори и разгорите за парламентарния вот продължават.

Христов не пропусна да спомене, че многократно ГЕРБ са били критикувани от СДС.

Според него сега най-важното е десните гласове да не се разпръскват повече. На въпрос каква е политиката на ГЕРБ, Румен Христов отговори, че някои от решенията им са центристки, а не десни.

За съжителството им с НФСБ на „Раковска 134“, Христов заяви, че са на различни етажи. Той изрази разочарованието си, че домати и яйца са летели към сградата на „Раковска“. „Тъжно е това. Какъв демократ си в такъв случай?“, попита лидерът на СДС.

Румен Христов съобщи, че не е видял сблъсъците по време на конференцията на ГЕРБ и напомни, че всеки един има право да протестира, но мирно трябва да го прави.

Той категорично заяви, че протестите сега са малобройни.

"Многократно сме критикували ГЕРб за неща, които не са десни. Например решението за създаване на бензиностанции, постоянното бутане на ДДС, тъй като ние сме за единна ставка, решението за стартиране на АЕЦ Белене - това ни различава.

Но пък влизането в чакалнята на еврозоната, избора на Ф 16, бюджетния дефицит, който беше сведен до нула - големите неща, проевропейската ориентация, задълбочаване на интграционните процеси са близки до нас идеи и това е нормално. Ние сме членове на ЕНП - ГЕРБ са най-голямата партия, която членува там, а ние сме най-старата партия - членка", посочи Христов. 

"Не очаквайте от СДС да застанат на тези протести, за да върнат във властта представители на БСП, ДС и техните клонинги. За съжаление гражданският процес беше приватизиран от партийте, за съжаление те са леви, така че няма как СДС да участва във връщането на левицата, коментира той.

В основните си направления политиката на Борисов е дясна, но аз винаги съм казвал, че те са дясно-центристка партия, широка, народняшка и понякога не взимат десни решения", обясни Христов.