"Поисках лична среща с г-н Живко Коцев. Оказа се, че той е подал тази молба за напускане под натиск - от страна на министъра на вътрешните работи и от страна на високопоставени лица от прокуратурата" - това заяви премиерът в оставка Николай Денков на извънреден брифинг в Министерски съвет (МС).

Изненадващо до него се появи Живко Коцев, който в четвъртък хвърли оставка като главен секретар на МВР.

Николай Денков и Живко Коцев

"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск", заяви Коцев, който във вчерашния ден пусна съобщение, в което заяви, че "ще продължи реализацията си в друга сфера на обществения живот".

"Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години, кариерата ми е преминала изцяло там.

Първоначалната ми реакция бе на разочарование, обида и болка за отношението спрямо мен. Забелязвам обаче, че срещу мен се развика грозна кампания.

Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, професионалист - мен и моите близки.

От последните дни - от сряда насам, не се спират спекулациите и внушенията спрямо мен и моята личност. Очаквам в следващите дни тя да добие невиждани мащаби - да се разгърне още повече. 

Очаквам всичко!", каза Коцев.

Живко Коцев

"Освен това днес забелязах, че моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста - министър на МВР. Това обстоятелство ме ангажира и задължава да се върна и да работя.

Да си изпълнявам служебните задължения, защото тук не става вече въпрос само за мен, а за цялата държава", заяви Коцев.

"Чух се с президента Румен Радев. И той е информиран за това и се разбрахме, че няма да задвижа тази процедура за освобождаването на г-н Коцев от поста главен секретар на МВР", каза пък Денков.

"МВР има задачи, които трябва да изпълнява и ние сме длъжни да работим в екип. Аз нямам нищо против дали ще бъде министър Стоянов или друг - за мен е без значение кой е министър.

Ние имаме огромни предизвикателства и трябва да им противодействаме", заяви Коцев на въпрос как ще работи с МВР министърът Калин Стоянов.

На свой ред премиерът в оставка отказа да коментира имената от служебния кабинет, които Димитър Главчев предложи на президента Радев.

Денков отрече преди случилото се от вчера да е познавал Коцев: "Не знам и г-н Кирил Петков да го е познавал".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук