Провеждането на честен изборен процес  - така, че да не се повторят манипулациите от 2015 и 2011 г. в Пловдив. Това поставихме като акцент в разговорите ни с главния прокурор Сотир Цацаров и МВР-министъра Младен Маринов на среща в София в понеделник, заяви пред предизборната шатра на местната коалиция НФСБ и ВМРО в Пловдив днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Доколкото имам информация, в този момент трябва вече да е приключил и разговорът с началника на полицията г-н Рогачев, който днес е повикан в София, за да му се  дадат указания за опазване на честността на вота в деня на изборите на 27 октомври в Пловдив“, добави Валери Симеонов.



„Конкретно – ние поставихме условията за една прецизна и действена координация между прокуратурата и полицията, така както го приехме в Изборния кодекс. Акцентирахме върху действието на изборни щабове с прокуратурата и полицията, които да гарантират през целия месец на кампанията и в изборния ден прозрачността на изборния процес.



Акцентирахме върху тази координация, върху бързата реакция при подаване на сигнали и най-вече върху задържането на униформени полицаи в циганските квартали до края на изборния ден“, каза Валери Симеонов.

Той припомни горчивия опит от изборите преди 4 години, когато около пет, пет и половина полицията беше изтеглена от циганските квартали и точно тогава резултатът беше „обърнат“.

„Когато на тумби, на тумби, водени от техните тартори, циганите отидоха и гласуваха за сегашния кмет Тотев и съответно - от водещ на балотажа Славчо Атанасов остана втори със съвсем малка разлика“, каза Валери Симеонов.



По думите му резултатът е бил „обърнат“ след като са били „вкарани основните действащи лица в пиесата „Нечестни избори“, а именно циганските избиратели.

Така че сега ние постигнахме категоричен ангажимент и от главния прокурор и от министъра на вътрешните работи, че униформена полиция ще има в кварталите чак до края на изборния ден“, заключи Валери Симеонов.

„Абсолютна предизборна манипулация“. Така Валери Симеонов отговори на разпространяваната в Пловдив теза, че ако кметът не е от ГЕРБ – няма да има пари за града.  

„На това по единствения категоричен начин мога да отговоря, че ако няма финансиране на Пловдив - няма да има управляваща коалиция“, категоричен бе Валери Симеонов. „Пари за Пловдив ще има и няма как да бъдат спрени, защото това ще постави коалицията на огромно изпитание“.

Валери Симеонов не изключи факта, че в Пловдив ще има корпоративен вот. „За съжаление, имам точната информация, че нашите партньори от ГЕРБ са ангажирали голяма част от по-крупните фирми, включително и такива, които имат монополна позиция на пазара в Пловдив - в сферата на услугите, даже и на производството.

Което прави изборната борба до голяма степен неравностойна, но аз смятам, че пловдивчани достатъчно добре познават Славчо Атанасов и имат разум да направят правилния избор“, подчерта лидерът на НФСБ.

Той беше категоричен, че Славчо Атанасов е достатъчно опитен, за да му се бърка в работата някой. „ Като лидер на Националния фронт за спасение на България заявявам, че нито аз, нито ръководството на НФСБ по някакъв, какъвто и да било начин ще се бърка в работата на бъдещия кмет Славчо Атанасов.

Доказали сме отдавна, че НФСБ прави своя избор, гласува доверие, но не се бърка в оперативната работа на своите избраници“.