Няма време за приемане на ново законодателство. Не е добре да се отваря изборният кодекс в последните няколко дни на парламента. Това заяви в ефира на Нова телевизия и предаването "Пресечна точка" депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

"Да се надяваме, че тази потенциална трета вълна на К-19 няма да се случи и ще имаме една по-висока активност", добави той.

В разговора се включи и депутатът от ДПС Велислава Кръстева. Според нея управляващите показват двоен стандарт и това е тяхната стратегия.
 
"Няма двоен стандарт", категорично отрече Биков.

По думите му е добре, че има и ръчно и машинно гласуване. "Машините не са богове, могат да се развалят. Така всеки ще има възможност да упражни правото си на глас", смята той. 

В разговора се намеси и депутатът от БСП Александър Симов:

"Отново си оставяте вратичка да фалшифицирате изборите. На последните избори беше близо 8% недействителни бюлетини. Не останах с усещането, че властта иска да реши този проблем", каза той.

"Властта дори не иска да стимулира гласуването", добави Симов.

"Здравният протокол например бе измислен едва преди 5-6 дни. Той трябваше да е готов още в началото на годината и да е прокламиран от месеци и да се казва, че гласуването е безопасно колкото и това да си купим хляб. Имам чувството, че управляващите правят всичко възможно активността да е ниска", каза той.

"От 30 години правим избори с бюлетини и твърдя, че няма партия, която да е спечелила вот с фалшификация", отвърна Биков.

По думите му е добре да се ограничат приказките, че тези избори са предрешени и фалшифицирани, защото така отказват хората да ходят до урните. 

"Изборите не са предрешени все още. Аз не съм убеден обаче, че властта иска да проведе честни избори. Защо трябваше да оставяме хартиените бюлетини. Машината е много по-качествен разговор, който ще свали всички съмнения", каза Симов.

"Ако бяхме сложили само машинно гласуване, сега щяхме да слушаме плеяди кой е донесъл тези машини, какъв им е софтуарът и т.н. После, ако една машина в една секция се развали, то хората там няма да могат да гласуват и някой пак ще каже, че умишлено се саботира вотът там", смята Биков.

"Срутището ГЕРБ трябва да бъде отречено от политическия процес", категоричен бе Симов, който добави, че БСП няма опция да се коалира с ГЕРБ.

"При вас един човек определя как да се прави политика, това не е демокрация", категорично на висок тон завърши Симов.