Бившият министър на околната среда Борислав Сандов е заложил цяло едно зелено минно поле в целия спектър от живота в държавата. Такава позиция изрази Младен Шишков от ГЕРБ-СДС пред NOVA NEWS.

По думите му са направени немалко неща, за да бъде блокиран икономическият живот с мерките и целите, предприети през последните месеци.

„Основно това, което се случи покрай АМ „Струма”, беше една тяхна заявка от началото на мандата им. Казаха, че ще направят всичко възможно това трасе да не се изгражда по начина, по който е проектирано и одобрено от Европейската комисия. Този проект е одобрен от ЕК, кандидатствано е с него, отпуснати са средства по проекта от 2017 г., който уж не става. ЕК е казала „окей” тогава”, добави той.

В един момент обаче, по думите на Шишков, Борислав Сандов размахвал „някакво писмо” и казвал, че проектът не ставал. „Той казва, че за него не е важен човешкият живот, не е важно, че всеки ден там се губят човешки животи, важно е, че няма да има кой да насочва костенурката”, е мнението му.

По думите му истинската причина не са костенурките, вълците, мечките или розовото фламинго, а както самият Сандов е казал - това, че АПИ няма фирма, която да изгради трасето. „Тоест, трасето, което той предвижда като дълъг тунел. За него проблемът е, че не иска българска фирма да изгражда това трасе”, обясни още той.

Шишков предупреди, че има голяма вероятност да бъдат изгубени европари след решенията на ексминистъра Сандов за магистрала „Струма”, взети в последния му работен ден. „Има правило на ЕК, което казва, че по един и същи обект не може да се кандидатства по повече от три програмни периода. Ако минем на вариант, който той предлага - тунел, който е абсурдният вариант, няма да ни стигне времето”, посочи гостът в „Денят на живо”.

На въпрос дали войната между Корнелия Нинова и президента Румен Радев би помогнала на ГЕРБ-СДС на предсрочния вот, той каза: „Честно казано не виждам война. За мен това е някакъв много евтин театър. Абсурдно е да твърдиш, че някой работи срещу теб, а в същия момент да назначи трима членове от твоята партия като министри”.

Акцент на партията в предизборната кампания ще бъде енергийната криза. „Дори дадохме заявка, че сме готови да работим с всеки един, който е готов да ни подкрепи в нашите идеи - за диверсификация на газовите доставки, за ограничаване цените на горивата, на електроенергия, за модернизацията на армията”, обясни Шишков.