Най-известният гръцки министър от времето на кризата у южната ни съседка и конфликта с Германия заради опрощаването на дълговете – Янис Варуфакис, е кандидат за Европейски парламент в Берлин, съобщава АФП.
 
През 2015 г. той бе в конфликт с германското правителство и по-конкретно с тогавашния германски финансов министър Волфганг Шойбле, който настояваше за драстични икономии в замяна на финансовата помощ. Варуфакис, сравняван със злодея Волдемор, се превърна в кошмар за Берлин.
 
Четири години по-късно бившият гръцки финансов министър е кандидат за Европейски парламент в Берлин. 58-годишният икономист с нетрадиционни възгледи води съвсем дискретна кампания, която преминава почти без митинги или присъствие в медиите. Поради благоприятните изборни правила той може да бъде избран за депутат в базирания в Страсбург парламент.
 
„Янис Варуфакис отговаря на условията да бъде кандидат в Германия, той е регистриран в Германия и има там жилище“, уверяват от обкръжението му. Законът посочва, че трябва да си гражданин на държава-членка на Европейския съюз и да си живял най-малко шест месеца в Германия, за да си кандидат там на изборите на 26 май.
 
През 2015 г. той бе министър малко повече от пет месеца и си спечели много врагове сред колегите си от Европа заради своята откровеност, наставнически тон и активност в социалните мрежи. Сега той води листата на "Демокрация в Европа" - част от транснационалното и антисистемно движение "Демокрация в Европа Движение 2025", за чието основаване през 2016 г. той значително допринесе.
 
Оттогава Варуфакис изпитва единствено "презрение" към гръцкия премиер Алексис Ципрас, който според него е виновен за отказа от предизборните обещания на Сириза.
 
"Ние сме първото сериозно, транснационално и прогресивно движение", заяви бившият гръцки финансов министър. Той не дава много интервюта, участва в малко обществени прояви и предпочита да публикува кратки видеоклипове в социалните мрежи.
 
Листата на Варуфакис призовава за нов зелен курс и за да има прозрачност - предаване на живо на всички заседания на европейските лидери и на Европейската централна банка, валутната институция, която много гърци държат отговорна за политиката на строги бюджетни икономии в страната им в последните години.
 
В по-глобален план Варуфакис насърчава създаването на учредително събрание, което до 2025 г. да изгради една по-демократична Европа.
 
Той може също така да участва в парламентарните избори в Гърция след няколко месеца като кандидат на създаденото от него гръцко движение Мера25.