Скандалът между лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и водещата на bTV Мария Цънцарова се разгаря. Както БЛИЦ писа миналата седмица при участие на политика в сутрешния блок на телевизията двамата стигнаха до словесна престрелка.

Костадинов заяви, че хората си гасят телевизорите, когато я видят на екран, а тя го прикани като не иска да говори с нея, да напусне студиото. Костадинов нарече Цънцарова "лъжкиня" и от един момент нататък отказваше да отговаря на въпросите ѝ, като се обръщаше единствено към нейния екранен партньор - Златимир Йочев.

Бивша преподавателка на Цънцарова и Йочев извади ключова грешка от скандалното интервю с Костадинов

Скандалът с лекарката и ваксините срещу ковид

Повод за думите му пък се оказа друг скандал, последвал репортаж на водещата още от времето на ковид пандемията. Тогава тя разкри, че депутатите на "Възраждане" всъщност са се ваксинирали срещу COVID-19, въпреки че поставяха под съмнение ефикасността на ваксините.

Костадинов твърди, че лекарката е била глобена в размер на 500 лв. заради изнесена информация около случая с данните за ваксинираните депутати.

Мария Цънцарова обаче каза, че няма такава глоба.

Позиция на bTV

Във връзка с участието на Костадин Костадинов, председател на политическа партия „Възраждане“, в сутрешния блок „Тази сутрин“ на 14 октомври и недопустимата лична атака срещу журналиста и водещ на предаването Мария Цънцарова, bTV Media Group изразява следното становище:

bTV Media Group вярва, че интегритетът и независимостта на медиите са жизненоважни за функционирането на всяко демократично общество. Заставаме зад всички наши журналисти, които продължават да служат на обществения интерес и търсят отговори на важни въпроси от отговорните лица и институции. bTV категорично няма да толерира лични нападки и опити за сплашване, както и целенасочено дискредитиране на журналисти за това, че изпълняват професионално задълженията си.

Вярваме, че подобно поведение е неприемливо и противоречи на демократичните ценности. Призоваваме всички политически лидери и публични личности да се отнасят към медиите отговорно и с уважение, както се очаква в едно демократично общество.

В светлината на този случай, bTV Media Group се ангажира да стартира по-широка обществена дискусия за справяне с речта на омразата и недопустимото поведение спрямо журналисти. На 12 ноември ще организираме форум с участието на ключови регулаторни органи и медийни организации, за да обсъдим заедно подходи, които да защитят достойнството и независимостта на журналистите и да гарантират медийна среда, основана на уважение, етика и прозрачност., се казва в позицията на медията.

В днешен пост в социалните мрежи обаче лидерът на "Възраждане" внесе нова глава в скандала.

Какво написа Костадинов в личния си профил във фейсбук

"Вчера Ьтв излязла с позиция в защита на Цънцарова. Според нея съм извършил недопустими лични нападки срещу водещата на сутрешния блок, като съм я нарекъл лъжкиня. Аз обаче съм възпитаван да наричам нещата с истинските им имена. От години питам Цънцарова дали е платила глобата на лекарката, която заедно с нея наруши Закона за защита на личните данни, и от години не получавах отговор. При последното ми участие обаче Цънцарова най-нагло заяви, че такава глоба нямало и никой не бил глобяван заради нея. Само че решението на КЗЛД казва друго.

Е, как се нарича човек, който лъже? Мария Цънцарова, естествено. Ето защо за мен позицията на Ьтв е необяснима. Вместо публично да порицае своята служителка, която е извършила престъпление, а след това лъже, за да го замаже, медията се изправя в защита на лъжата. Много тъжно и жалко падение!

На финала искам да питам Ьтв дали имаха позиция, осъждаща Бойко Борисов, който нарече всички журналисти "мисирки". Въпросът е риторичен, отговорът го знаем всички. Съответно и изводите също сме ги направили всички.

А основният извод е, че провеждането на операция "Чисти ръце" в медиите става все по-наложително!