Слятото име не е достойно решение заявява македонския външен министър Никола Димитров, цитиран от вестник Нова Македония. „Достойното решение на проблемът около името е такова, от което няма да се срамуваме. Слятото име не такова. Уверен съм, че Гърция има много сериозен дългосрочен стратегически интерес Република Македония да бъде близък съюзник, да бъде част от Европейския съюз и НАТО. Съседи сме и винаги ще бъдем. Ако намерим достоен начин да го преодолеем този проблем , това ще бъде много важно за бъдещето на Република Македония“, заявява Никола Димитров.

„Македонците трябва да бъдат македонци, които говорят македонския език, защото страхът от конкретизиране с приставка на името Македония ще бъде невъзможно да се преодолее. Този страх трябва да бъде преодолян по подходящ начин, за да можем като цяло да се съгласим с географско определение. И това, което публично обявихме като географско определение не е безусловно. Също така, тази географска детерминанта не може да бъде недостойна. На практика това го няма в слятото име", каза Димитров.

От срещата във Виена той няма очаквания, а по-скоро се надява, „ че ще положим усилия да се придвижим напред, да направим пробив. 

„Процесът се дебатира много открито и когато преговорните позиции добият гражданственост възникват националистически позиции и това влияе много лошо на преговорите“, добавя Никола Димитров.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Фокус