С ДБ и ИБГНИ имахме много общо по важните неща. Но се оказа, че имаме различия в това не какво, а как да стане. Те започнаха да изявяват претенции, които са неадекватни, неприемливи. Христо Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството.

Ние направихме много компромиси и жестове, нито един от тях не беше разпознат, каза пред БНР лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Той подчерта, че няма обида, но "всичко се е превърнало в невъзможност за съставяне на правителство заради липса на партньорско отношение". 

"БСП започна да се държи по етичен и коректен начин, когато започнахме да преговаряме на експертно ниво, а ДБ и ИБГНИ започнаха да реагират по съвсем различен начин и възможността за съставяне на правителство се разпадна... 

Господин Иванов искаше да одобрява всички представители на правителството. При една среща, която се реализира два, след като ние обявихме първия кабинет, той започна да обвинява и да съзира дългата ръка на ДПС, което беше изумително. На въпроса къде е съзира, той отговори, че има такова усещане.

На срещата, която организирахме между него и нашия представител за министър-председател Николай Василев, той заяви, че той е от ДПС и КГБ. Започна се една история, която в публичното пространство с техните възможности, със сайтовете и медиите, с които те разполагат, която се оказа доста мръсна. Ние се оказахме в една ситуация, в която сме обвинявани непрекъснато за всичко. Това в публичното пространство изглеждаше като някакъв кошмар“, заяви той.

Трифонов заяви, че тяхната реакция и думите към тези партии са били факти.

"Съществува възможност на третия мандат всички да се обединяват, да подкрепят и да създават правителство, което искат да е за 6 месеца. Защо точно 6 месеца, не знам, явно имат определен проект и планове", каза още той.  

Трифонов остава категоричен, че ИТН няма да подкрепи правителство с мандата на третата политическа сила. 

"Но да видим какво ще стане, нещата се менят час по час. Те имат възможност да направят правителство, имат още депутати и парламентарни групи, с които да се договарят... Няма да излизаме от залата при гласуване, искаме всичко да е пред очите на всички, без тайни договорки, кадруване". 

Трифонов не отрече да е съветвал Мая Манолова да не се кандидатира за кмет на София: "Но тя беше в друга роля, аз бях в друга роля. Не си спомням дали и как точно съм я убеждавал, най-вероятно е така. Тя беше успешен омбудсман, много самоотвержена, грижеше се много за хората. И се сприятелихме заради това, че имаше отворено пространство в нашето шоу тогава.

Водили сме много разговори. Ако е имало такъв разговор, той е бил на база на лични взаимоотношения, встрани на публичното пространство и встрани от отговорността на политическите решения. Това е личен разговор". 

Трифонов коментира номинации в проектокабинета си: "Николай Василев има опит в управление, в което неговите ходове бяха успешни. Можем да сложим БТК и "Булгартабак", и други ходове, за които може да се поспори. Той започна да работи с нас много месеци преди да се състоят изборите.

Направи ми страхотно впечатление, изпълва със съдържание моята представа за това как трябва да изглежда един български министър-председател...

Оттеглих този кабинет, за да направя компромис заради Христо Иванов и за "Изправи се, мутри, идваме и си отиваме"... Пламен Николов е част от ИТН и във второто предложение реших да заложа на хора, които познавам от повече време. Познавам го като характер, като отношение, като коректност и почтеност, като качества... 

И Иисус Христос да бях предложил за министър-председател с 12 апостоли като кабинет, пак нямаше да има угодия...

Когато започнахме да правим референдума, а аз нямам юридическо образование, се обадихме в Университета, за да търся в правния факултет човек, който се занимава с конституционно право. Така попаднах на Петър Илиев. Той направи ужасно много за референдума и след това по всякакви юридически казуси. Имах възможността да го опозная.

В тази ситуация, в която беше атакуван, предполагам, че не му се е отразило добре и реакциите му са заради напрежението, което му се струпа на главата". 

"Тошко Йорданов е с мен от 28 години. Бил съм на неговата сватба. Той е част от мен. Може да е малко по-експресивен, да не е харесван от някои хора. Той е част от моя екип и ще бъде такъв. Ако той си свърши работата, значи всичко е наред.

Ако постъпи по начин, по който смятам, че не е неправилен, ще го посъветвам да промени начинът и уверявам, че той ще го направи", увери Трифонов в отговор на въпрос какво смята за поведението на Тошко Йорданов.