Лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов даде извънредно изявление във връзка с политическата обстановка у нас. БЛИЦ припомня, че по-рано днес от "Демократична България" (ДБ) заявиха, че няма да подкрепят проектокабинета на Трифонов. Същото направиха и от БСП, но поставиха едно условие.

Отказ за подкрепа Трифонов получи и от "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ).

БЛИЦ уточнява, че непосредствено след това зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов вбесен обясни защо ДБ и ИБГНИ са "долни политически джендъри". Малко след това друго от партията на Слави - Станислав Балабанов попиля Христо Иванов, Мая Манолова и Татяна Дончева със снимки.

"ДБ и ИБГНИ отказаха да подкрепят правителство на ИТН. Заявиха го ясно и в публичното пространство. Това означава следното - протестът срещу ГЕРБ и всичко, свършено от ГЕРБ, остава в миналото, а в настоящето и в сегашния парламент има политически амбиции, всякакви амбиции, лицемерие, лъжи, предателства и игри. Абсолютно неприемливи за мен и моите колеги от ИТН.

Заради това ще се случи следното:

Първо - предполагам, че ясно става, че направихме всичко възможно, компромиси и жестове към т. нар. "партии на протеста", за да подкрепят правителство на ИТН като първа политическа сила. Направихме всичко възможно, за да са спокойни хората, за да има правителство и за да са доволни от партиите на протеста, но това не се случи заради предателството им. Не е тежка тази дума "предателство".

И заради това ние утре изобщо няма да предлагаме за гласуване проектокабинета на ИТН, тъй като ясно заявихме, че без подкрепата на партиите на протеста няма да предлагаме кабинет.

Второ - това означава, че отиваме на нови избори, защото ние като първа политическа сила в сегашния парламент няма да подкрепим нито партиите на статуквото за следващ кабинет, нито ДБ, нито ИБГНИ.

Разбира се, че съществува вероятността според Конституцията при следващите две възможности ДБ и ИБГНИ да постъпят национално отговорно и да се съберат с ГЕРБ, ДПС и БСП. Да създадат правителство и да управляват заедно - както го правиха до неотдавна.

Трето - на президентските избори ИТН ще подкрепи кандидатът за президент Румен Радев, защото той най-много изпълва представата ни за президент на България. С нашата подкрепа ние се надяваме, че ще стане президент още на първи тур", заяви Слави Трифонов.

"Уважаеми колеги от ИТН, съмишленици и приятели най-искрено ви благодаря. Тази битка ще е дълга и ние ще я спечелим. Заедно", категоричен бе лидерът на ИТН.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!