"Боли ги ГЕРБ. Много ги боли. Две пресконференции днес. Сутринта – една на вожда на ГЕРБ, само за определени медии, а следобед втора – за всички медии", това написа лидерът на "Има такъв народ" (ИТН) Слави Трифонов в личния си фейсбук профил.
 

БЛИЦ уточнява, че думите му идват, след като по-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов даде пресконференция в централата на ГЕРБ и се ядоса заради промените в Изборния кодекс и посочи кои са токсичните партии.

Освен това лидерът на ГЕРБ скочи на президента Румен Радев и направи разкритие за машинния вот, в което намеси и „Демократична България“.

Борисов хвърли и бомба за кандидат-президента на ГЕРБ и заговори за еничари и потури.

"Защото болката е голяма. Малка болка – една пресконференция. Голяма болка – две пресконференции.

А болката е толкова голяма, защото вече няма да има онази ЦИК. Тяхната ЦИК. 

Овладяна Централна избирателна комисия, която изпълнява всяка тяхна политическа поръчка. Например, да ликвидират видеонаблюдението или пък да не санкционират бившия министър-председател Бойко Борисов, който непрекъснато използваше държавния ресурс, за да агитира за собствената си партия. Което е абсолютно нарушение на закона - видно за всички, но не и за тяхната ЦИК", написа още Трифонов.

БЛИЦ уточнява, че днес депутатът от ГЕРБ Тома Биков се обърна към президента Румен Радев с думите, че е "срамно и скандално". Това се случи по време на втората пресконференция на ГЕРБ за днес, която дойде малко, след като стана ясно, че държавният глава със свой указ утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Ето какво още написа Слави Трифонов:

Разбирам желанието на ГЕРБ да изкарат Изборния закон като нещо, което не е добро. Само че не е така – всички българи в България и по света ще могат да гласуват свободно, глупавите ограничения за българите в чужбина вече няма да ги има. 

Ще има и видеонаблюдение, за да може всеки да вижда какво се случва. 

И разбира се, причината за днешната болка на ГЕРБ – ЦИК ще е друга. Друга ще е – да. За да има правила и свободно изразяване, казвам всичко това в световния ден на свободата на словото. И тъй като свободата на словото в България е цъфнала, та е вързала, все пак ние сме на 112-о място, новият Изборен закон е едно добро начало. Както казва мъдрият български народ: „Никой не може да спре гората да се разлиства“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!