Антикорупционната комисия публикува поредната порция имуществени декларации на заемалите висши постове до излизането им от властта през юли 2022. На сайта на комисията са публикувани годишните декларации на задължените по закон лица, които отразяват какво е придобито през 2021 г.

За много от политиците и заемащите ръководни постове това не са първи декларации за тази година. През февруари КПКОНПИ публикува и встъпителните им декларации, в които е записано всичко притежавано от тях до онзи момента. 

За 2021 г. председателят на парламентарната група на ''Продължаваме промяната'' (ПП) Андрей Гюров е декларирал апартамент в Благоевград на стойност 95347 лева, уточнява "Сега". Също така е декларирал и банкови влогове в лева и евро. Единият е на стойност 60000 лв., вторият е 15000 евро, а третият - 3500 евро. Съпругата му също има влог на стойност 4000 лв. Посочено е, че произходът на средствата е от заплата.

Председателят на ПГ на ПП има и инвестиционен заем за 85000 евро. Правното основание за вземането е договор за сътрудничество и съвместна дейност. 

Гюров има и 2% дял в компанията "Йонтех инженеринг" ООД със седалище София. Стойността на дяловото участие е 117000, правното основание за придобиването е покупко-продажба, а произходът на средствата е от заплата. 

Декларацията на бившия председател на бюджетна комисия в Народното събрание (НС) Любомир Каримански е скромна. Той декларира от основен трудов доход 26 559 лв. за 2021 г. и 10 208 лв. за сътрудници и други разходи в качеството му на депутат. Леко са нараснали в края на годината банковите влогове на фона на декларираното във встъпителната декларация.

Слави Трифонов упорито отказва да декларира имуществото си. Както миналата година, така и сега не е подал декларация, макар че следваше да го направи и като депутат, и като лидер на партията със субсидия. Новото е, че чрез втората си битност този път фигурира в списъка на КПКОНПИ за лицата, неподали в срок декларация. Друго такова име от "Има такъв народ" (ИТН) е Ивайло Вълчев.

Законът казва, че при неподаване в срок на декларация, освен ако това не се дължи на причини, за които лицето не отговаря, трябва да започне проверка на КПКОНПИ за доходите. Досега КПКОНПИ не отговаря дали срещу Трифонов тече или е имало такава проверка, както и какъв е резултатът от нея. 

Заместник-председателят на ИТН Тошко Йорданов е посочил общо 19 банкови влога/депозити в лева, евро, долари, швейцарски франкове и паунди, разпределени в четири банки. Като произход на средствата той е посочил авторски права. Най-сериозната сума е 100588 лв. Йорданов има и лизингов фолксваген артеон на стойност 14980 лв., както и  задължения по лимитирани кредитни карти за общо 10 000 лв.

Лидерът на ''Възраждане'' Костадин Костадинов е с частично погасен ипотечен кредит в размер на 18 000 лв.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук