След изцепката на Радев и фалстарта на кабинета "Кожарева": Ето какво следва!

Номинираната за служебен премиер представи своя кабинет, но президентът отказа да подпише указа - идат нови разговори, а изборите се отлагат

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева представи попълнен проектосъстав за кабинет пред държавния глава, но Румен Радев поиска да се направи една смяна - Калин Стоянов да не остава като министър на вътрешните работи, в противен случай няма да подпише указа. Тя имаше срок до 19 август да представи проектосъстав за правителство.

Кожарева обаче заяви, че е взела своето обосновано решение да предложи именно Стоянов да остане в служебния кабинет, след като е провела редица разговори - с ръководството на МВР, с шефа на "Гранична полиция", с директорите на Областните дирекции на МВР страната, както и със синдикатите.

Радев отново настоя да представи до 15 часа на 19 август друга номинация, но след повторния отказ на Кожарева, държавният глава обяви, че няма да има клетва в Народното събрание, нито ще подпише указа.

Вместо това, досегашният служебен премиер Димитър Главчев и неговия кабинет ще продължат да изпълняват функциите си до избирането на ново служебно правителство.

По този начин, изборите няма да могат да се проведат на първоначално предложената от Радев дата 20 октомври. Причината е, че процедурата се връща отново, президентът трябва да номинира друг от кандидатите, които след поправките в Конституцията може да избира.

Досегашният служебен премиер Димитър Главчев беше съгласен, но впоследствие оттегли съгласието си да заеме отново да ръководи Министерския съвет.

Другият възможен вариант, освен Главчев, е подуправителят на БНБ Петър Чобанов, който също беше дал принципно съгласие да заеме поста.

Президентът вероятно отново ще трябва да направи консултации с партиите за това кой да е служебен премиер и след това да проведе разговори с кандидатите.

БЛИЦ припомня, че председателят на Народното събрание Рая Назарян и управителят на БНБ Димитър Радев вече категорично отказаха да бъдат номинирани за служебен министър-председател.

Официално: Назарян поряза Радев БЛИЦ Live

Следващият номиниран ще има отново 10-дневен срок, в който да направи проектосъстав за кабинет, което означава, че предсрочните парламентарни избори ще са най-рано началото или по средата на ноември.

Кожарева представи почти идентичен състав на Министерския съвет, какъвто е и в момента, с няколко изключения.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!