Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки коментира пред БЛИЦ програмната реч на премиера Бойко Борисов и как коалиционните партньори гледат на промени в Конституцията. 

Той очерта няколко точки, които, според ВМРО са от изключителна важност.

"Ние от ВМРО, ако отваряме разговора за нова Конституция, ще настояваме поне шест важни неща да бъдат част от Конституцията - задължително гласуване, образователен ценз, да се намали тежестта на неграмотните купени гласове.

Следващото е да се запази в Конситуцията текстът, който укрепва и утвърждава българското семейство като доброволен съюз и никакви други варианти. Искаме да запазим българското семейство, не желаем да допуснем част от исканията на хората по площадите, които настояват за промяна на Конституцията в този аспект. 

Нинова с остра реакция след историческите решения, които Борисов съобщи

Настояваме за връщане на наборната военна служба и не на последно място - за някаква сигурност на държавата в такива тежки времена. 

Настояваме всеки един българин по света да получи българско гражданство и да живее и да се развива в България. Това засяга етническите общности.

Искаме да се отвори разговор за това дали да не се даде законодателна инициатива дали Министерски съвет да не може да дава вот на недоверие на президента. 

Първи реакции за речта на Борисов: От велика и историческа до победа на протеста, а Слави отрони...

Ето това са нещата, които ще искаме да направим и ще ги представим в разговор с нашите коалиционни партньори", заяви Джамбазки.

На въпрос дали е добро решение точно сега правителството да подаде оставка, каквито са исканията на протестиращите, той отговори така:

"Това няма да бъде добро решение - подаването на оставка, чисто емоционално, чисто политически, всяка една партия има интерес да не е в управлението в един такъв момент, в който се намираме. В края на краищата освен, че има коалиционно споразумение, имаме отговорност пред гражданите, които са гласували за нас."

Евродепутатът коментира и наличието на престъпни фигури като кукловоди на протестите:
 
"Те са очевидни. В края на краищата виждате, че се рационализират хора, които извършват или признават престъпление. Нямам никакво съмнение за участието на престъпни фигури в протеста.

Ясно е, че хора с олигархични щения ще се опитат да свалят правителството, което търси отговорност от тях. 
То се вижда и по тези, които стават говорители на протеста."


Мира Найденова, БЛИЦ