След взривовете в Елин Пелин "Възраждане" със спешен ход в НС

Партията ще внесе законопроект за създаване на "Гражданска защита"

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:

"Идеята е тя да бъде към Министерство на отбраната. Идеята е да може да провежда гражданска мобилизация. Идеята е да може да разполага с доброволци, които да са постоянно на разположение, когато се наложи, които да бъдат готвени, тренирани. Също така тази агенция да провежда постоянни и съответно регулярно случващи се обучения на населението, както беше преди".

Костадинов коментира и очакваното решение на Конституционния съд за това дали противоречи на Основния закон Шестата поправка на Конституцията.

КС е политически орган и ще вземе политическо решение за промените в Конституцията под натиска на Делян Пеевски, смята председателят на ПГ на "Възраждане".

"Нямам никакви очаквания от КС. КС е политически орган. Той ще вземе решение под натиск на Пеевски, който контролира една голяма част от хората в него. Това е истината.

Какви очаквания може да има от едни хора, които аз лично смятам, че трябва да влязат в затвора за това, че погазиха правата на 604 хил. българи, изгавриха се с Конституцията и поругаха върховенството на закона.

Мога да изразя едно предположение - предполагам, че ще събори съдебната реформа, но няма да пипне нищо друго, защото това е изгодно на Пеевски", коментира Костадинов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!