В публичното пространство изтекоха информации, според които бившият зам.-външен министър на България Феим Чаушев съди Готфрид Манфред от ОЛАФ за клевета. Такъв служител в ОЛАФ обаче няма, казват от службата.
Емилиян Лилов проучи случая отблизо:

В службата ОЛАФ са научили за случая от публикации в българския печат. Цитираното в тях лице на име Готфрид Манфред, срещу когото се жалва Феим Чаушев, не е и никога не е било служител на ОЛАФ, потвърди говорителят на службата Йорг Воян:

"Такова лице никога не е работило и не работи и в момента за ОЛАФ",

посочи говорителят на службата. С това е наясно и бившият зам.-външен министър Феим Чаушев. За "Дойче веле" той каза, че не съди ОЛАФ, а лицето Готфрид Манфред:

"Експерт е бил, никога не е бил служител. Той е писал това нещо - писмото, и аз го имам писмото. Писал е писмото, той е писал.

"Аз ОЛАФ не съдя, съдя конкретния човек - Манфред".

Манфред еди кой си. Аз не съдя ОЛАФ, нямам общо с ОЛАФ. ОЛАФ си е ОЛАФ, става въпрос за конкретния човек. Питайте ОЛАФ!", ни посъветва г-н Чаушев.

Така и направихме - попитахме говорителя Йорг Воян, дали пък ОЛАФ няма външни сътрудници или експерти, на които да възлага определени задачи и това да обяснява връзката между лицето Готфрид Манфред и службата:

"Не, ОЛАФ има собствени следователи, ОЛАФ е административен орган за разследване към ЕС, ние разполагаме със свои следователи, които пътуват със задачи в страните-членки. Дълго време имахме постоянен представител в София, такъв човек имахме също и в румънската столица Букурещ и в този смисъл ние сами си вършим работата", казва говорителят на ОЛАФ.

Той потвърди, че в края на юли ОЛАФ е изтеглила представителя си в София и на негово място е изпратен друг човек. Нито един от двамата обаче не се казва Готфрид Манфред, който, според Феим Чаушев, е писал доклада на ОЛАФ. В него се говореше за това, че в България се разпъва политически чадър над съмнителни бизнесмени.


Във въпросния доклад обаче никъде не се споменава конкретно името на Феим Чаушев,

а се говори за зам.-външен министър. В интервю за "Хоризонт" Чаушев заяви, че г-н Манфред е бил митничар в немското посолство в София, и че погрешно изтълкувал като политически чадър готовността му да издейства среща между германския посланик и набедения бизнесмен Людмил Стойков. Ето в какво по-конкретно обвинява г-н Чаушев въпросния служител на германското посолство:

"Не може да се подхвърля в публичното пространство нещо, за което нямаш никакви доказателства. Това може ли да го направи в Германия - без никакво доказателство, без никакви факти да каже - еди кой си е такъв? Има предвид мен".


А г-н Манфред имал предвид именно Феим Чаушев,

защото в доклада на ОЛАФ се говорело за бивш зам.-министър на външните работи, уточни г-н Чаушев.

На въпрос какво смятат оттук нататък да предприемат в ОЛАФ, какъв ще бъде следващия им ход, говорителят на службата Йорг Воян заяви:

"Единственото, което смятаме да направим, е още веднъж чрез българските медии да разясним, че цитираното лице не е работило и не работи в ОЛАФ или за ОЛАФ. Останалото са вътрешни работи за българската политическа и медийна сцена, в които ние нямаме намерение да се намесваме". /ДВ