"На едно правителство се дава толеранс от 100 дни. Служебното правителство обаче няма такъв толеранс, защото животът му е около 100 дни", с тези думи служебният премиер Стефан Янев започна отчета си за това какво е направил временният кабинет, назначен от президента Румен Радев.


Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Това, което заварих е "хаос". За съжаление колкото повече работим и се заравяме в съответните проблеми в сектори намираме повече от хаос. По-скоро системен безпорядък и липса на правила. 

Трябва да върнем някакво усещане на нормалност", каза още Янев.

"Силата на гражданите е, че те определят дневния ред. В този смисъл ние демонстрирахме кураж", отчете още той и благодари, че се е намерил "мостът" между властта и гражданите.


Стефан Янев, Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Куражът ни се състои в това, че реалистичната картина показва нещо, което може да наричаме корупция, маскирана във форма", допълни служебният премиер.

По отношение на подготовката на парламентарните избори заяви, че най-важната отговорност е Централната избирателна комисия (ЦИК да вземе информирано решение по въпросите, които касаят нейната дейност.

"Трябва да покажем нов стил управление. Надяваме се, че полагаме основите на такъв тип политическо поведение, което ще бъде продължено от партиите, които ще влязат в следващото Народно събрание", каза Янев в предизборен дух.

"Гласувайте, за да изразите своя вот. Да имате усещането, че участвате в управлението на страната", допълни той.

"Фактът, че правим отчет на цялото правителство, но не всички министри са тук показва, че имат много работа. Заради това те и често отказват да говорят публично - много работят", оправда се служебният министър за това защо министрите му отказват често да говорят пред медии.

На свой ред министърът на социалните работи Гълъб Донев се похвали, че да продължили да дават добавките от 50 лева на пенсионерите, които предишните управляващи от партията на Бойко Борисов, отпуснаха. Социалният министър заяви, че предстои и увеличение на най-ниските пенсии.


Гълъб Донев, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

Гълъб Донев изброи програмите, които продължават от управлението на ГЕРБ - топъл обяд, мярката 60/40, да се помага на бизнеса и други.

"Работим усилено по това да подобрим плана за възстановяване", заяви на свой ред пък служебният вицепремиер и министър по европейските фондове Атанас Пеканов.


Атанас Пеканов, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

"Ще споделя нещо лично. То е по-лично, но много значимо за мен. 

Става въпрос за една случайна среща. Срещнах едно младо семейство, което каза, че вече имат надеждата, че страната ни може да се развива по-добре", каза още Атанас Пеканов.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!