„В правовата държава няма място за война между институциите, институциите трябва да работят координирано срещу организираната престъпност и срещу корупцията“. 

Това каза преди седмица президентът Румен Радев във връзка с потвърденото от служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков „рутинно“ посещение на агенти от Държавна агенция „Национална сигурност“ в Специализираната прокуратура, пише legalworld.

И докато държавният глава публично зове за единодействие между отделните власти, то реалността се оказва съвсем друга, защото назначени от Радев служебни министри стопират съвместните действия с прокуратурата.

Още преди две седмици новоназначеният директор на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов писмено е уведомил държавното обвинение, че замразява работата на шестима експерти, ангажирани с разследвания на данъчни измами, източване на ДДС и други финансови престъпления.

Мотивът на Спецов, с който прекратява взаимодействието между НАП и прокуратурата, стартирало преди повече от пет години, бил – натовареност на данъчната администрация. 

Според сигурни източници от МВР, същото, но по отношение на повече от десет разследващи полицаи, възнамерява да направи до броени дни и служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков.

Става въпрос за служители на МВР, които работят в съвместни екипи със Специализираната прокуратура по разследвания за корупция по високите етажи на властта. Действията на служебния министър няма да са изненадващи, тъй като Рашков вече наруши дългогодишната практика по противодействие на търговията с гласове чрез създаването на Междуведомствено звено.

За първи път от повече от 10 години – прокуратурата, МВР и ДАНС ще работят разделено срещу изборните нарушения.

Действията на представителите на служебния кабинет показват, че декларираната от президента нужда от взаимодействие между властите е чисто формална.

По скоро сме свидетели на реваншистки подход от страна на представители на изпълнителната власт и от страна на президентската администрация спрямо съдебната власт и по конкретно Специализираната прокуратура. Защото изтеглените експерти от НАП са работили основно с нея и разследващите полицаи, чиито общи действия с държавното обвинение се очаква Рашков да замрази до дни. 

Пряко отговорен за антикорупционната политика на „Дондуков“ 2 е секретарят на Румен Радев – Пламен Узунов. Той със сигурност няма „топли чувства“ към Специализираната прокуратура, която го уличи в търговия с влияние във връзка с комуникацията му с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

И докато Узунов вече успя да предизвика пореден скандал, несъвместим със заеманата от него позиция и по всичко изглежда, че този път ще му е за последно, служебният МВР-министър Бойко Рашков трябва да е наясно, че той ще носи отговорност за замразяването на борбата с корупцията по високите етажи на властта.