След заявлението на Мария Габриел, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер и няма да предлага структура и състав на Министерския съвет, предсрочните парламентарни избори изглеждат почти сигурни.

Приключил неуспешно: Ето предложението на ГЕРБ-СДС до НС

ГЕРБ-СДС и ДПС вече заявиха, че няма да подкрепят втори мандат на ПП-ДБ. Не се очертава потенциално мнозинство и около третия мандат.

Президентът Румен Радев все още не е издал указ за насрочване на изборите за европейски парламент, но се очаква те да бъдат на 9-и юни, когато ще гласуват и повечето държави от ЕС.

НС с мълниеносна реакция заради решението на Мария Габриел

Така се оказва, че времето притиска произвеждането на избори 2 в 1.

За да се съвпаднат изборите за Народно събрание и европейски парламент, конституционната рулетка с мандатите трябва да се завърти до 8-и април. Все още не е ясно дали връчването и връщането на мандатите ще се случи в този срок.

Преди да връчи втория мандат за съставяне на правителство, президентът Румен Радев ще изчака парламентът да се произнесе по указа, с който предлага Мария Габриел за министър-председател и последвалия отказ от нейна страна.

По конституция държавният глава ще връчи втория мандат на втората по големина парламентарна група - ПП-ДБ. Те имат право да го задържат до седем дни.

Ако се стигне до трети мандат, президентът ще го връчи на парламентарно представена сила по негов избор. Там по конституция няма срок, в който мандатът да бъде върнат.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук