Перспективата за членство в ЕС на страните от Западните Балкани и дневният ред на предстоящата в края на април в Пловдив среща на върха "Природен газ за Европа: сигурност и партньорство" бяха основните теми в разговора на премиера Сергей Станишев в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност Хавиер Солана.
Анализите ни по въпроса за европейската интеграция на страните от Западните Балкани са сходни и това ни дава отлична възможност за партньорство по темата, каза премиерът по време на срещата. Той предложи експертизата на страната ни по ключовия за стабилността и просперитета на целия регион въпрос. Сергей Станишев и Хавиер Солана споделиха мнението, че страните от Западните Балкани имат нужда от ясна перспектива за членство в ЕС, независимо от моментната трудна ситуация, породена от световната финансово-икономическа криза. Именно европейската перспектива е най-силният стимул за провеждане на реформите в тези държави и България, която е минала по този път, знае това най-добре. Затова последователно подкрепяме тези страни в процеса на европейската им интеграция, посочи премиерът Станишев. Той подчерта и добрия експертен капацитет на страната ни по отношение на инициативата Черноморска синергия и открои Черноморския регион като приоритетен за сигурността на Европейския съюз.
ЕС е отворен за всички страни, които изпълнят критериите за членство, подчерта пред българския премиер върховният представител на съюза по външната политика и политиката за сигурност.
Основен акцент в разговора на премиера Сергей Станишев с Хавиер Солана бяха очакванията и дневният ред на предстоящия в Пловдив на 24 и 25 април енергиен форум на високо равнище “Природен газ за Европа: сигурност и партньорство”. Конференцията ще срещне Европейския съюз и страните-партньори в областта на енергийното сътрудничество и има за цел да формулира общите принципи в енергийната политика между страните производители, потребителите и транзитьори на газ.
Енергийната политика е част от политиката на сигурност на ЕС и страната ни има амбицията да допринасе за развитието на общата енергйна политика на съюза, подчерта премиерът Сергей Станишев. Като страна, понесла големи загуби от газовата криза през януари т. г., страната ни настоява за сериозен подход към въпроса за разработване на обща енергийна политика на ЕС като част от политиката на сигурност и предстоящата енергийна конференция е част от българския принос в тази посока, допълни министър-председателят.
Има необходимост от дебат по енергийната политика на ЕС и по въпросите за сигурността на енергийните доставки, посочи от своя страна Хавиер Солана, който увери българския минситър-председател, че ще направи възможното, за да се присъедини към форума в Пловдив.
Подкрепа за идеята София да се превърне в енергиен Давос получи премиерът Сергей Станишев от Хавиер Солана. Предстои форматът на този ежегоден енергиен форум да бъде обсъден на енергийната среща на върха в Пловдив. Неговата цел е да осигури платформа за постоянна експертна работа в областта на енергетиката, за да се излезе от политическото говорене и да се премине към действия, поясни министър-председателят Сергей Станишев. /БЛИЦ