Коалицията „Граждани от протеста”, в която са 5 партии. Три от тях  - "КОЙ - Компетентност, отговорност и истина", "Съюз на свободните демократи", учредена от Стефан Софиянски и "Българска земеделска партия" поискаха от ЦИК да заличи от състава на коалицията "Съюз на комунистите в България", пише standartnews.com. 

Петата партия обаче, "Българската левица“ изрично е заявила, че не е съгласна. Коалиционното споразумение предвижда решенията да се взимат с квалифицирано мнозинство от представляващите петте партии. След като едната не е съгласна ЦИК отказа днес да заличи комунистите от коалицията. Решението за това е побликувано тази вечер на сайта на комисията. 

„КОЙ – Компетентност, отговорност и истина“, „Съюз на свободните демократи“ (създадена от Софиянски), „Българска земеделска партия“ и „Съюз на комунистите в България“. Обединяването на някогашния изявен седесар Софиянски с политическа сила, която откровено се обявява за комунистическа, вдигна сериозен шум в публичното пространство. Екскметът излезе с нелепото обяснение, че става въпрос за „липса на координация”. И заяви, че ще се обърне към Централната избирателна комисия (ЦИК) да бъде променена регистрацията на коалицията.