Не се определям като привърженик на Тръмп и споделям част от критиките към него, обаче, за да сме обективни трябва да видим той какво постигна в областта на външната политика. 

Това заяви президентът на Атлантически клуб у нас и бивш външен министър Соломон Паси в ефира на Нова тв.

"Първото е, че показа голямата заплаха, която идва от страна на Китай и не само заради 5Г мрежата. Инвазията е опасна за демокрацията", каза той. 

"Вторият му реален принос е по отношение на Близкия Изток. Премести в Йерусалим посолството си и седна от страната на Израел. Това беше много честно. Така постигна мирно споразумение и дипломатическо признание.

Далеч, напускайки пределите на Близкия Изток, постигна и споразумение между Израел и Марко. Мароко е много важна за САЩ, защото е първата държава в света, която ги признава", добави Паси. 

"Тези ходове на Тръмп са един много голям урок за Европа. Ние рядко си задаваме въпроса защо Европа не е голям играч в Близкия Изток", поде той.

"От 2007 година досега се опитваме да кандардисаме ЕС да си мръдне пръста по отношение на народа в Северна Корея, но получаваме само укори как Тръмп не си бил свършил работата. Той поне опита", каза той. 

"Ние живеехме много години като гратисчии по отношение на сигурността", смята Паси. 

По думите му Байдън ще се отличава от Тръмп по отношение на трансатлантическият мост. "Байдън е убеден трансатлантик", смята Паси.

Задачата на Байдън сега е да обедини Америка, Запада и света. Той връща страната към науката, но я вади от религията. Догмите на Тръмп бяха религиозни", смята той.

Байдън положи клетва като президент на САЩ и обеща... НА ЖИВО

Паси направи и коментар на речта на Джо Байдън минути, след като бе произнесена. Ето какво каза той:

"Това не беше шоупрограма. Той не иска да прави революция. Той следва логиката на предизборната си програма", каза Паси.
 
"Това беше тържество на нормалността и морала. Обеща да употреби твърдост към тълпата и беззаконието. Цитира Свети Августин и каза, че ще търси общата цел, а това е надеждата, не страхът", заяви той.
 
"Нищо не каза за външната политика, не навлезе в конкретика, освен за медицинските застраховки, което е проблем за Америка", подчерта Паси.
 
"Това, което излъчваше, е морал, а това е гаранция за добра външна политика", обещаващо завърши коментара си Паси.