Предложението първият ден от болничните да не се плаща подлежи на обсъждане. Това заяви в Елена министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Той не е убеден, че това е единствената адекватна мярка, за да се намалят злоупотребите.

Петков подчерта, че социалното министерство подкрепя предложението за болничните. Според него обаче трябва да се търсят и други варианти чрез засилване на контрола, така че да не се засягат правата на осигурените.

Има възможности да се търси решение и с намаляване на срока на броя дни, които личните лекари могат да издават на болните лица, посочи социалният министър, допълвайки че сегашните 14 дни могат да бъдат ограничени до седем.

По повод символичните протести на социалните работници с искане за 1000 лева стартова заплата и увеличение на възнагражденията министърът подчерта, че вече е направил предложение за промяна в бюджета на Агенцията за социално подпомагане.

По негови думи министерството е предложило 15% увеличение на възнагражденията, така че хората да се стимулират да остават в системата.

Той заяви и че предстои допълнително регламентиране на нормативната база и финансовите продукти, за да не се стига до ситуацията държавната пенсия и тази, която ще изплащат частните пенсионни фондове, да са по-малко от една пенсия, както предупредиха финансовите експерти.