Специализираната прокуратура чака документи от антикорупционната комисия КПКОНПИ по проверката по сигнала за гражданството на Кирил Петков за времето му когато беше служебен министър в първото за тази година правителство с премиер Стефан Янев.

Информацията е от говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев, цитиран от в. "Сега". Той пояснява, че от КПКОНПИ се чакат документи, доколкото Петков е подавал декларации за несъвместимост, докато е бил служебен министър.

Проверката, образувана на 24 август, е удължен до 15 декември, което е максималният срок. След това наблюдаващият прокурор има още месец (до 15 януари), за да се произнесе - има ли данни за престъпление, за което да бъде образувано разследване, или проверката да бъде прекратена.

Проверката започна след сигнал, получен на електронната поща на държавното обвинение. Към него е присъединен и идентичен сигнал, подаден до прокуратурата от гражданка от Варна. "На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт.

Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд", обяви прокуратурата в специално съобщение по темата.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСИ В БЛИЦ!