САПАРД е успешна програма с реализирани над 1000 проекта, която ще даде по-нататъшно развитие на българското земеделие. Това заяви от парламентарната трибуна председателят на ПГ на НДСВ доц. Пламен Молов, съобщиха от партийния пресцентър. Днес депутатите разискваха законопроекта за ратифициране на споразумението между България и Комисията по европейските общности, изменящо годишното финансово споразумение от 2006 година по програма САПАРД.
Тази програма вдигна нивото на българските производители. Казвам това в задочен спор с колеги, които многократно са изразявали позиция в тази зала, че тя е пробита и дискредитирана във времето. Отново искам да напомня, че установените нарушения са съизмерими като процент с другите страни в ЕС, които също са ползвали тази програма, каза още Пламен Моллов.
Тя е успешна, защото възпита българските бенефициенти да спазват правилата. Тази програма ще даде по-нататъшно развитие на българското земеделие и на селските райони. Чрез нея се създаде и доста добре обучено съсловие от администратори, които знаят как да печелят проекти и евросредства, допълни Пламен Моллов.
За да бъде наистина успешна тази программа, е необходимо да съхраним доверието на българските производители, за това че тези средства могат да бъдат от полза и че правилата трябва да се спазват. Чрез САПАРД производителите трябва да се насърчават, а не да се отблъскват, като се изтъкват само недостатъците й. САПАРД е съсредоточила в себе си развитието на българското общество, в частност на българските производители, в посока на европеизация. Това че днес дискутираме удължаването й, показва и оценката на Брюксел програмата да бъде доведена докрай, завърши Пламен Моллов./БЛИЦ