Появи се снимка на документа, с който ГЕРБ ще поискат контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, съобщава "Фокус". 

По непотвърдена информация срещата за дерогацията на "Лукойл" вече е в ход. Това ще бъде водеща тема тази седмица, след като в края на миналата и през почивните дни страстите в (не)коалицията се нажежиха. 

На срещата в парламента би трябвало да присъстват Бойко Борисов, Делян Пеевски, Йордан Цонев, Делян Добрев, премиерът Николай Денков и Асен Василев.


От "Продължаваме промяната“ настояват дерогацията да остане още една година, за да не се вдигнат цените на горивата. А от ГЕРБ обявиха, че внасят искане тя да бъде отменена веднага.

Другите партии засега не коментират темата.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов се прокрадва тенденция, че дерогацията може да повлияе на цената на горивата. "Вече години откакто имаме дерогация, поевтиняха ли ви нафтата, бензинът или расте непрекъснато? Сега има страх, че ние ще предложим след седмица да няма дерогация. Месеци наред правителството нищо не прави срещу "Лукойл".

 

Петролът същият, цените на горивата пак в небесата. От газа българите ще печелят по 3 млрд. лева, а от "Лукойл" досега от джобове ни са излезли 3 млрд. долара. С какво ни плашат?", попита той в неделя. 

В интервю депутатът Делян Добрев отиде още по-далеч, като заговори открито за корупционно обгрижване на интересите на "Лукойл". Добрев не спомена конкретни имена, но попита защо премиерът Николай Денков и финансовият министър Асен Василев се борят със зъби и нокти за "Лукойл".

Добрев изтъкна заетата от Асен Василев крайна позиция при договарянето на дерогацията позиция, че ако България не я получи, ще блокира санкциите срещу Русия и нежеланието на "Продължаваме промяната" дерогацията да се отмени, въпреки че потребителите не печелят нищо от нея. "Чувам, че всичко това е заради едни 5 млн. евро на месец", каза Добрев.

"Бих се радвал да чуя аргументи, които да покажат, че ако се спре дерогацията на руския петрол по-рано от 2024 г., след една седмица няма да се качат цените на горивата на бензиностанциите. Ако някой докаже, че за една седмица няма да скочат горивата, без дерогацията на руски петрол, ще подкрепим това предложение", каза от своя страна Кирил Петков.

Снимка:"Фокус"

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук