След продължили часове наред дебати парламентът прие промяна в Закона за предучилищното образование, предложена от "Възраждане".

С нея се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова идентичност, различна от биологичната. 

В текста за изменението се дава и определение за "нетрадиционна сексуална ориентация" - "различно от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващане за емоционално, романтично, сексуално или чувствено привличане между лица от противоположни полове".

154 депутати подкрепиха законопроекта, 8 бяха против, а 9 гласуваха с "въздържал се". По предложение на Георги Свиленски от БСП залата реши депутатите веднага да гласуват предложенията за промени и на второ четене.

По-рано през деня Българският хелзинкски комитет (БХК) призова народните представители да не приемат предложението на "Възраждане". Според комитета то нарушава основни човешки права, включително защитени от Конституцията. Това се казва в становище на организацията, изпратено до председателя на Народното събрание и ръководителите на три комисии. 

Законопроектът „е белязан от некачествена законодателна техника и е неясен, противоречи на Конституцията на Република България, на редица норми на правото на Европейския съюз, на разпоредбите на Европейската конвенция за защита на правата на човека, на Конвенцията на ООН за правата на детето и на Международния пакт за граждански и политически права“, посочват още от БХК в своята позиция.

През юли Даниел Проданов и група народни представители от "Възраждане" внесоха предложението, което цели "да забрани пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в българските училища и в тяхната непосредствена близост".

Целта, според "Възраждане", е "защита на традиционните семейни ценности" и "възпитанието на младите поколения в духа на българската културна и правна традиция".

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!