Седмият вот на недоверие срещу правителството не само не притесни, но изглежда дори зарадва премиера Сергей Станишев. Хубавото на вота сега е, че ще мога да се отчета през обществото за напревеното през мандата на тройнта коалиция, заяви той в парламента в началото на дебатите по искането на опозицията за сваляне на кабинета. Станишев дори благодари за възможността да каже на избирателите какви успехи са постигнати през последните четири години.
Според него опозицията иска да омаловажи постиженията на управляващите и определи като “налудничава” тезата на опозицията, че вместо членство в Европейския съз, правителстото отдалечава българите от евроатлантическата интеграция. Той припомни на депутатите първата си среща като премиер, която е била с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и опасенията , че България няма да стане член на ЕС от 1 януари 2007 г. Това правителство положи огромни усилия и вече всеки българин реално усеща ползата от интеграцията на страната в съюза, подчерта премиерът.
Той упрекна опозицията, че е трябвало поне да си спести обвиненията към правителството за икономическата криза. Сред вас има известни икономисти и хора с управленски опит, как може да обвинявате управляващите за криза, внесена от вън, разкритикува Станишев.
Премиерът направи пълен отчет на икономическото развитие и социалната ангажиранст от 2005 до 2009 г., като се похвали за ниската безработица, финансовата стабилност, рекордния ръст на чуждите инвестиции, увеличението на средствата за здравеопазване.
Преди началото на заседанието на парламента от СДС разпространиха листовки, приканващи към търсенето на отговорност от управляващите.
Като основен мотив за искания вот на недоверие опозицията е посочила провала в цялостната политика. Искането за оставка на правителството ще бъде гласувано 24 часа след края на обсъждането. Опозицията посочва като причина и липсата на воля за борба с организираната престъпност и конфликтите на интереси, както и срастването на държавата с престъпните среди.
Камелия Цветанова, БЛИЦ