Неприемливо и скандално, така премиерът Сергей Станишев определи изказването на столичния кмет Бойко Борисов пред българските емигранти в Чикаго. Премиерът квалифицира като "най-циничното изказване за българските граждани за последните 20 години".
По думите на Станишев, всяка една малцинствена или социална група в България се нуждае от закрила и добро отношение особено в икономическа криза. Според министър-председателя Борисов не може да иска да бъде лидер на нацията и едновременно с това да се изказва по такъв безкомпромисен начин за отделни малцинствени или социални групи в България, каквито са ромите или пенсионерите. Борисов прекалено много мрази и му липсва това, което е в основата на всяко едно успешно нещо -уважението на хората, коментира още Станишев. На Борисов всичко му е криво, ДПС са му криви, БСП са му криви, тъмни сили се изправят срещу него, добави премиерът.  Според него в изказването е станало ясно, че кметът има намерение да управлява страната ни, ако спечели изборите, заедно с лидера на ДСБ Иван Костов, и прогнозира, че това управление ще бъде по-лошо от това на Костов в периода 1997-2001 година. Станишев каза още, че ще му  бъде интересно как Европейската народна партия ще определи изявлението на Борисов и каква позиция ще заеме тя. 
Като политически коментар – това е скандално. А като човек мисля, че Борисов е споделил това, което той мисли. Просто се е отпуснал. Пред българските медии, очевидно по-добре се контролира, а в неформална среща и среда е казал това, което действително мисли, каза още премиерът. По думите му не може да претендираш да си лидер на нацията и да се отнасяш презрително към по-голямата част от хората, които живеят в България. /БЛИЦ