Винаги когато прокуратурата има достатъчно данни, е длъжна да действа по законовия ред, независимо дали става дума за Христо Ковачки или за който и да е друг бизнесмен или политик в България. Това са принципите на ЕС. Това каза премиерът Сергей Станишев по време на чат на сайта www.red-bg.net на въпрос защо точно сега прокуратурата се е захванала с бизнесмена Ковачки.
"Проблемът с "Кремиковци" е много тежък. За съжаление, ние всъщност наследяваме много забатачен проблем. Само да ви кажа, че трета доменна пещ е била планирана за реновация през 1989 г. и не е направена. Оттогава единствените, които правят нещо, за да помогнат на Кремиковци, да се гарантира бъдещето, да се намери инвеститор, да има работа за работниците - това е правителството. В това число, това което направихме с изкупуването на продукцията от държавния резерв, защото това осигурява заплати на работниците, неизплатени от тези, които бяха взели на ишлеме за август и септември и това струва 24 млн. лв, коментира още премиерът. 

Той отговаря и на въпрос на участник в чата защо Бойко Борисов не иска да вижда хомосексуалисти във властта. "Откъде да знам защо не иска. БСП е била винаги толерантна партия към всички хора, независимо от техния етнос, религия, сексуална ориентация. Аз лично не харесвам, когато се парадира с хомосексуализма в медиите или в поведението на някоя звезда. Това би трябвало да е личен избор на тези хора. Това е и европейски принцип – малцинствата, били те сексуални, етнически или религиозни, трябва да бъдат уважавани и правата им да бъдат спазвани", смята Станишев.

"БСП никога не е толерирала мафията, това са откровени глупости. Както и това, което каза кметът Бойко Борисов, който заяви, че аз съм докарал мутрите и мафията. Откъде накъде? Че аз нямам никакво отношение към случващите се процеси в икономическия живот - създаването на силовите групировки, охранителните фирми и много други неща в началото на 90-те години, които г-н Борисов познава със сигурност познава много по-добре от мене, и то не само на теория. Така че да не се говорят врели-некипели, защото нямат факти. Що се отнася до мутризацията на политика имам опасения, ме този бабаитски стил на управление и поведение може да надделее на държавно ниво, което смятам за опасно.Фирмите да се делят на наши и вражески, както беше по времето на Иван Костов, да се оказва тормоз над бизнесмените и на мен са ми казвали, че на много места, на които управлява ГЕРБ на местно ниво действително им поставят политически условия, за да спечелят една или друга обществена поръчка", допълва Станишев.

"Ако не беше Георги Първанов, никога Сергей Станишев нямаше да бъде избран за лидер на БСП. Кой бях аз през 2001 г. – международен секретар, познаваха ме само международниците в БСП. Той ме предложи за лидер, рискува и се надявам, че не съжалява за този свой избор, защото се старая да го оправдая. Но президентът е президент, той, макар че и лявомислещ, убеден съм в това, трябва да търси баланс, да бъде президент на всички български граждани, независимо дали са гласували за него. Аз съм лидер на БСП и за мен, разбира се, е важно", казва още Станишев. /БЛИЦ