Работата по софийското метро е добър пример за сътрудничеството между Столична община и правителството, смята премиерът Сергей Станишев. Той и кметът на София Бойко Борисов тръгнаха на инспекция на участък от метрото.Отсечката от ж.к. "Младост" до бул. „Драган Цанков”, ще бъде завършен до края на месец април. Оставащите строителни работи - в центъра на столицата, ще бъдат завършени до края на годината, обясни пък столичният градоначалник.
Министър-председателят обяви, че тази година правителството ще отдели 20 млн. лв. за доизграждане на метроастанция „Юнак” и 14 млн. лв. за вагони. До края на октомври пък ще бъде завършена отсечката от метростанция 8 до х-л „Шератон”.
Летището в София ще бъде свързано с метрото през 2015 г., ако има осигурено финансиране, показва справка за строителството на линиите на метрото в столицата, изготвена от изпълнителния директор на "Метрополитен" Стоян Братоев.
В Общия устройствен план на София е предвидено до 2020 г. метрото да стане основен градски транспорт. Генералната схема за развитие на метрото се състои от 3 диаметрално разположени линии с маршрутни разклонения в периферните участъци, обща дължина 63 километра и 65 станции /спирки/.
Участъците, предвидени за строителство до 2013 г., са включени за финансиране от оперативната програма "Транспорт", Европейската инвестиционна банка и Японската банка за международно сътрудничество, с местно съфинансиране. Те обхващат две от най-натоварени направления - изток-запад и север-юг, с обща дължина 12.8 километра и 13 станции.
Предстои строителството по линията от квартал "Обеля" през квартал "Надежда", пътен възел "Надежда" и по участъка от този пътен възел през Централна ж. п. гара, пл. "Св. Неделя", бул. "Черни връх". В следващите четири години е планирано и "Младост 3" и бул. "Цариградско шосе".
След изграждането им общата дължина на линиите на метрото ще достигне 31 километра с 27 станции, с прогнозен дял в системата на градския транспорт над 35 процента - над 450 хиляди превозвани пътници дневно.
След 2010 г. се предвижда да започне работата по следващите участъци от разширението от кв. "Младост 1" до Бизнес парка в "Младост 4" и от бул. "Цариградско шосе" през кв. "Дружба" до летището. При осигуряване на необходимото финансиране, тези участъци могат да бъдат построени до 2015 г., като дължината на линиите на метрото ще достигне 42 километра, с 37 станции и над 550 000 превозвани пътници на ден.
Тези участъци са включени за финансиране от Европейската инвестиционна банка и по програма "Транспорт", с местно съфинансиране.
Предвижда се на станциите на Централна ж. п. гара, на пл. "Св. Неделя" и на бул. "Джеймс Баучер" да бъдат изградени подземни паркинги.
Очаква се разширението на метрото да намали времето за пътуване от периферията на София до центъра от 50-60 минути в пиковите часове сега, до 10-12 минути. Друго предимство е облекчаването на трафика, включително чрез отпадне на голяма част от автобусните линии на масовия градски транспорт, намаляване на замърсяването на въздуха годишно с над 80 000 тона вредни вещества, изхвърляни от двигателите на автомобилите, постигане на пряк и косвен икономически ефект от над 45 млн. евро годишно.
През 2005-2006 г. започва строителството на трасето от пл. "Св. Неделя" до квартал "Младост" с дължина 8 километра и 6 станции. Строителството им се предвижда да завърши на два етапа - до средата и през есента на 2009 г. Тунелите в участъка от пл. "Св. Неделя" през бул. "Драган Цанков" /стадион "Юнак"/ с дължина 2.3 километра и 2 станции са изградени. Основните конструкции на тунелите и метростанциите в участъка са изпълнени, предстоят довършителни работи по архитектурата и релсовия път. Започната е работа по системите за управление на метрото. Финансирането на участъка е със заем от Японската банка за международно сътрудничество.
Участъкът от стадион "Юнак" до квартал "Младост" е с дължина 5.7 километра и 4 станции. Той е построен изцяло с местно финансиране от бюджета на Столичната община и целеви средства от държавния бюджет. Част от трасето в кв. "Изток", станцията и трасето в кв. "Мусагеница" с обща дължина 1.7 километра са надземни, разположени на нивото на терена или на естакади, а останалата част е подземна. Участъкът е с изцяло завършени конструкции, релсов път и архитектура. В заключителен етап са работите по електромеханичната част и системите за управление, като за някои от тях се извършват настройки на апаратурата и изпитания.
В изготвения бюджет за 2009 г. за разширението на метрото Столичната община е предвидила общо 43 млн. лева за съфинансиране. От националния бюджет са осигурени около 20 млн. лева - 14 млн. лева за влаковете на метрото и 6 млн. лева за строителство.
При равностойно участие на държавата и общината недостигащите бюджетни средства за участъците от разширението на метрото и на депото в кв. "Обеля" възлизат на 30 млн. лева. В тази сума са не са включени 10 млн. лева за конструкциите на подземния археологичен пасаж под пл. "Независимост" между подлезите пред ЦУМ и пред Министерския съвет, който ще осигури безпрепятствен достъп от прилежащите зони на пл. "Независимост" до станциите от двете пресичащи се линии на метрото. /БЛИЦ