Няма конфликт между президентската институция и премиера. Докато съществува това правителство и Георги Първанов е президент не може да има конфронтация. Това заяви премиерът Сергей Станишев по повод изявлението на Костадин Паскалев, че Първанов готви неговата смяна.
"С президента сме в постоянно работещ диалог по всички основни проблеми, които засягат двете институции. Отношенията между президента и министър-председателя са много добри. Ние работим с чувство на отговорност към българските граждани и към държавата. Затова всички тези спекулации, които бяха в миналото, които ще продължат за вбъдещето са чиста медийна или политическа интрига", категоричен бе Станишев.

Както БЛИЦ съобщи, кметът на Благоевград от БСП и бивш съветник на президента Георги Първанов Костадин Паскалев заяви тази сутрин пред бТВ, че президентът е предприел конкретни действия, с които да замени Сергей Станишев. Според Паскалев идеята е това да стане още сега, в рамките на това Народно събрание, но тези, които го правят не си дават сметка колко е сложно да разцепиш една парламентарна група и след това да я обединяваш. Паскалев посочи, че вече има човек, който е определен за заместник на Станишев. Той обаче не посочи името му, а посъветва да се прочетат медиите. Не е ясно дали този човек е в БСП или е в Народното събрание, заяви бившият вицепремиер. Той уточни и, че не става въпрос за вицепремиера Меглена Плугчиева. Тя направи няколко груби грешки през последните 2-3 месеца, не може да се държиш като слуга на ЕС когато си български министър, заяви Паскалев.

Президентът след като направи няколко грешки в публичното пространство му предстои да направи още. Това не е вътрешно политически сценарий в БСП, а действия на ниво политическия живот в държавата. Те се правят от тези, които смятат, че трябва да проектират своите икономически интереси в следващото управление. Олигарсите също имат интерес, заяви още Паскалев.

На въпрос дали в свалянето на премиера Сергей Станишев участва и Георги Близнашки, Паскалев заяви: Не бих могъл да кажа, че Близнашки е част, по-скоро има някаква връзка Пирински и Близнашки, не бих могъл да коментирам Румен Петков, там нещата са доста сложни вече.

Погледнете какво се случва, започна с истеричното интервю на президента във в. “Труд”, заяви Паскалев и допълни, че изказването на президента по доклада на Европейската комисия за България е бил много думи, в които не се казва нищо.

Паскалев попита още защо държавната администрация не се впрегне и да си провери всички олигарси по отношение на платените данъци и такси. /БЛИЦ