Благодарен съм на колегите социалисти, които са поставили моето име за обсъждане. Това, че бях предложен за президент на ЕП, е голяма чест. За мен по-важното е какви са политическите последици от тази сделка, този пакет, който беше постигнат. Балансите са много трудни и между семействата на различните партии и географски. Това коментира лидерът на ПЕС Сергей Станишев в предаването “Плюс минус”, по Нова тв.

Това, което се постигна, обслужва единствено Виктор Орбан. Той може би е единственият доволен човек от този избор, коментира Станишев избирането на  Давид Сасоли за председател на ЕП.

Имаме твърде много въпроси за политиките, които се провеждат. Имаме  въпроси към кандидата за председател на ЕК, защото тя е непозната“, каза Станишев.

За нов председател на ЕК се спряга името на Урсула фон дер Лайен.

Това, към което се стремихме, е социална Европа, Европа на равноправието и Европа, която е демократична. Имахме много прозрачна позоция - че трябва да се уважи гласа на европейските избиратели, коментира той.

По думите  на Сергей Станишев, Тимерманс е единственият кандидат, който има ясен план как да се промени Европа. За председател на Съвета нещата са ясни, той се избира от Съвета. Президентът на ЕК, обаче, се избира от парламента и въпросът не е решен и не е затворен, не само за нас, но и за зелените. Събирането на мнозинство не е гарантирано в този момент, каза още той.