Това беше една пропусната възможност на БСП да излезем обединени и с  воля и за победа. Така коментира пред bTV лидерът на ПЕС Сергей Станишев резултатите от гласуването в БСП за водач на листата за изборите за Европейски парламент.
 
Както БЛИЦ съобщи, за водач на листата беше избрана Елена Йончева. Станишев остана на второ място по гласове.
 
„Предложих да гласуваме челен тандем. Ясно е, че Елена и аз сме фаворити на партията. Защото очевидно има напрежение“, посочи той.
 
„Не го правя, за да гарантирам моето място в листата“, допълни той.
 
Според него, европейските избори са на първо място избори на мобилизация на твърдите ядра. „Винаги мобилизацията на БСП на такива избори е по-ниска, отколкото на национални избори“, обясни Станишев.
 
„Аз не се почувствах предаден, напротив, аз се почувствах подкрепен от 45% на Национален съвет. Има напрежение в партията, тази кампанията създаде разделителни линии. Те са преодолими, но трябва да има воля за това“, заяви той.
 
На въпрос дали се чувства обиден, той отговори: „Не. Не се чувствам обиден“.
 
Станишев разкри и какво си е казал с Елена Йончева: „Поздравих я, пожелах ѝ успех, кураж. Тя тепърва ще види колко е трудна тази задача да бъдеш водач. Аз я поздравих за това, че тя подкрепи моето предложение. Тя разбира, че изпокарана команда трудно печели доверие навън“.
 
Относно позицията на лидера на БСП Корнелия Нинова той коментира: „Предстои да видим какво е виждането на Националния съвет на следващ пленум“. Станишев не приема аргумента на Корнелия Нинова, че лидерът на ПЕС не е нужно да заема място в европейския парламент. По същата логика тя не би трябвало да е водач на парламентарната група на БСП, посочи той.
 
Станишев разкри, че е имало натиск върху членове на партията да гласуват за Елена Йончева. „Членове на Националния съвет са прозвънявани“, каза той и добави, че „това са правили хора и от другата страна“.
 
„Аз съм звънял на хора и това е съвсем нормално, според мен. Но аз нямам този инструментариум, нито мога да им обещая нещо, нито мога д ги натисна с нещо“, каза Станишев, но отказа да коментира с какви са „натискали“ тези членове на Националния съвет.
 
Сергей Станишев коментира и какви са отношенията му с Корнелия Нинова: „Като между лидер на европейските социалисти и лидер на българските социалисти. Това означава, че всеки изпълнява своите функции. Аз не се карам с никой в партията. Аз не съм говорил с Корнелия Нинова в последните месеци. Защото смятам, че инициативата за диалога трябва да идва от ръководството и лидера. Цялото напрежение вчера на пленума се дължи на това, че няма достатъчно диалог в БСП“.