Решението на Европейската комисия не отразява реалността и не е справедливо. Така премиерът Сергей Станишев коментира в Германия решението на ЕК да спре финасирането по програма ФАР. Той не е съгласен, че България се различава много от новите членове, а дори и от някои от старите страни-членки.
 Министър-председателят коментира, че правителството има изработена амбициозна програма, която ще продължи да изпълнява.
Сергей Станишев заяви, че въпреки спрените вече пари, се очакват по други програми като САПАРД и ИСПА. По неговите думи правителството по принцип е отворено по констуктивна критика. Сергей Станишев обаче критикува чуждите журналисти, че не винаги отразяват обективно реалността в България, затова той подчерта пред германските медии, че членството на страната ни в ЕС не се ограничава само с правосъдието и вътрешните работи и че официална София е допринесла за редица важни решения в рамките на общността.
По информация на ДПА българският министър-председател Сергей Станишев  разкритикува решението на Брюксел да блокира 220 млн. евро помощи за страната след като Европейската комисия (ЕК) заяви, че София се е провалила в опитите си да се справи с корупцията и организираната престъпност в страната.
По време на свое изказване в Берлин вчера вечерта Станишев заяви, че на моменти Брюксел е бил несправедлив в отношението си към София и предупреди, че лишаването на страната му от финансовата помощ може да има опасни последствия за националната политика на България, съобщава още ДПА.
“Не мисля, че българите са евроскептици”, коментира премиерът, цитиран от ДПА, но каза също, че знаците, че страната “не е третирана по същия начин като други държави” може да доведат до съществени политически рискове, особено в навечерието на предстоящите парламентарни избори. /БЛИЦ