Лидерът на ПЕС Сергей Станишев смята, че ако Франс Тимерманс поеме Европейската комисия, това би било огромен шанс за България. Тимерманс да оглави ЕК е основният план, който се обсъжда от лидерите в Съвета, става ясно от пост на Станишев в профила му в социалната мрежа.

"Подобен вариант би бил огромен успех за ПЕС и ще даде начало на качествена промяна в работата на европейските институции, след повече от двадесет години доминация на десницата в "Европа", изтъква той.
По думите му преговорите за лидерството на ЕК не са просто пазарлък за определяне на нови началници в ЕС, които да бранят статуквото.

"ПЕС следва определена линия за качествена промяна в Европа, така че социалното да бъде на преден план. Държим на кандидатурата на Франс Тимерманс не от инат, а защото той е носителят на тази нова посока за ЕС. Залогът е голям – европейските граждани искат повече справедливост, искат Съюз, който генерира ползи и благоденствие за всички хора, вместо да разделя държави и общества на привилегировани и онеправдани", заявява лидерът на ПЕС.

По отношение на страната ни той посочва, че Тимерманс предлага акцент върху социалните политики, което е в наш интерес, защото за съжаление продължаваме да бъдем на дъното на всички класации в ЕС.

"Успехът на ПЕС ще означава край на модела "Европа на две скорости", на двойните стандарти, на разделението център-периферия. Уверен съм също, че Франс ще продължи да бъде безкомпромисен по темата "върховенство на закона", посочва Станишев.

"Тази перспектива изглежда уплаши някои лидери, които виждат заплаха за собствения си авторитарен стил на управление. Фактът, че такива лидери са склонни да подкрепят Вебер или друг кандидат на ЕНП за шеф на Комисията, издава намерението на десните да продължат с различното третиране на "наши" и "ваши" държави и правителства, както години наред толерираха Орбан", подчертава Станишев.