Оценката за работата на парламента я дават българските граждани, особено сега, когато идват изборите. Това коментира пред Нова нюз лидерът на "Български възход" Стефан Янев.

„Има хора, които казват, че този парламент се е справил добре със законодателната програма, че бяха приети достатъчно като брой законопроекти, друг е въпросът дали качеството им е добро, ако бързината е била голяма.

От друга страна парламентът не се справи с основната си задача – да бъде платформата за диалог, за взаимодействие между политическите партии, които да загърбят егото си и да седнат на масата за преговори, със съзнанието, че трябва мнозинство, което да подкрепи правителство”, коментира Янев.

„Не виждам някой, който да не носи отговорност, за този провален диалог. Ние, като коалиция, която за първи път влиза в парламента, с малка група, положихме всички усилия да създадем атмосфера за диалог, но до степен, в която ни казваха, че нямаме физиономия и нямаме какво да кажем”, продължи Янев.

Той отбеляза, че в началото на работата на този парламент, още преди да се говори за първия мандат, вече се говореше за третия мандат.

„Има нужда от дебат как да оздравим българската демокрация, как да оздравим парламентарната република”, каза Янев.

Ако има референдум за преминаване към президентска република, би гласувал „против”.

Янев смята, че служебното правителство по дадени теми се е справило, по други – не. Поне 3-4 министри би сменил.

БВ ще се явят самостоятелно на избори.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук