Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разногласията между България и  Северна Македония като съюзници могат да се изгладят в рамките на Алианса.

„В НАТО има 30 съюзници и винаги е имало различия, но Алиансът е и платформа за тяхното обединение и диалог“, каза Столтенберг на съвместен брифинг с президента на западната ни съседка Стево Пендаровски.

Столтенберг припомни, че Скопие, София и Атина са показали кураж, който е дал възможност да се намери решение за спора на името на Северна Македония и това е проправило нейния път към пълноправното членство в НАТО.

Генералният секретар заяви, че организацията насърчава конструктивния диалог между София и Скопие, за да намерят двете страни решение на въпроса.

На въпрос за нонпейпъра, приписван на словенския премиер Янез Янша, предвиждащ прекрояването на границите на страните от Западните Балкани, Столтенберг заяви, че не може да коментира нещо, което не е видял, но подчерта, че всяка спекулация за промяна на границите само добавя още несигурност и рискува да създаде нестабилност в региона.

„Самият факт, че авторите на този т.нар. нонпейпър не показват имената си, говори, че се срамуват от идеите си“, каза президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Той допълни, че само хора, които нямат представа как да работят за подобряване благосъстоянието на народа си, дават такива идеи, очевидно вярвайки, че като разделят хората на етнически принцип, просперитетът ще дойде за един ден.