Френският президент Еманюел Макрон е отказал да си направи PCR тест при визитата си в Москва, затова бил държан на разстояние от руския си колега Владимир Путин, казаха пред „Ройтерс“ два източника от обкръжението на Макрон.

Наблюдатели останаха учудени от снимките на Макрон и Путин, седящи в противоположните краища на 4-метрова маса, когато двамата обсъдиха в понеделник кризата около Украйна. Някои дипломати предположиха, че по този начин Путин е искал да изпрати дипломатическо послание, посочва БТА. 

Два източника, които са запознати със здравния протокол на френския президент, заявиха пред „Ройтерс“, че на Макрон е било дадено право на избор – или да му бъде направен PCR тест от руските власти, или да откаже, при което ще трябва да спазва по-строги изисквания за социална дистанция.

"Знаехме много добре, че това не означава ръкостискане и тази дълга маса. Но не можехме да приемем, че КГБ ще се докопа до ДНК на президента", каза един от източниците пред "Ройтерс". Той се позова на опасения за сигурността, ако френският лидер бъде тестван от руски лекари.

Вторият източник от обкръжението на Макрон потвърди, че Макрон е отказал да направи руски PCR тест. Източникът каза, че вместо това Макрон е направил френски PCR тест преди заминаването си и антигенен тест, направен от собствения му лекар веднъж в Русия.

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО
Легитимира искания на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция, на фона на военни заплахи

"Руснаците ни казаха, че Путин трябва да бъде държан в строг здравен балон", каза вторият източник.

В четвъртък, три дни след срещата на Макрон и Путин, руският лидер прие казахстанския президент Касим-Жомарт Токаев. Двамата мъже се ръкуваха и седнаха близо един до друг, разделени само от малка масичка за кафе.

Говорител на Кремъл не отговорил на запитване на агенцията за коментар.