"Галъп" и "Сова Харис" представиха обновените си резултати от гласуването за Европейски парламент днес. Представяме ви обобщените данни от изборите до този момент на двете агенции заедно с тези на "Тренд' и "Алфа рисърч".

Данните на "Сова Харис" сочат, че към 19 часа от ГЕРБ-СДС са привлекли 31.5 % от избирателите, БСП за България 25.2, ДПС - 10.8, ВМРО - 6.4, Демократична България - 6.3, "Воля - Българските родолюбци" - 3.4, Коалиция за България - 3.1, Атака - 1.5, а "Патриоти за Валери Симеонов" - 1.2.

По прогнозни данни на "Галъп Интернешенъл" към 21,00 часа партия ГЕРБ печели най-много гласове на евроизборите с около 5 на сто преднина пред БСП. Данните от екзитполовете към 21.00 часа представи Яница Петкова.

"Според нашите прогнозни резултати пет партии ще преминат бариерата и ще влязат в новия Европарламент", обясни Петкова. По думите й за ГЕРБ са гласували 30,6 на сто; БСП за България - 25,4 на сто; ДПС - 12,7 на сто, за ВМРО - 7,9 на сто и за Коалиция "Демократична България" - 6,7 на сто. Така според данните до този момент ГЕРБ би трябвало да имат шест мандата, БСП - пет, ДПС - три, ВМРО - два и "Демократична България" - един мандат. Яница Петкова коментира, че е възможно да има разместване след излизането на официалните резултати. По думите й партията, която е около бариерата с 3,5 на сто е "Воля - Българските родолюбци".

Според пълната извадка от екзитпола на социологическата агенция "Тренд", представена по "Нова телевизия", ГЕРБ води на днешните евроизбори с 30,4 процента. БСП е на второ място в евроизборите с 23,5 процента, ДПС печели 14,1 процента, ВМРО - 7,5 процента, а "Демократична България" е с 6,6 процента. След това се нареждат партиите, които няма да излъчат свои евродепутати в Европейския парламент. Това са "Воля" с 3,6 процента, "Коалиция за България" с 1,5 процента, "Патриоти за Валери Симеонов" с 1,2 процента и "Атака" - също с 1,2 процента.  

32,7% е вотът за ГЕРБ и партньорите им на днешните европейски избори, като БСП остават на второ място с 23,2%. Това показват окончателните данни от екзитпола на "Алфа Рисърч". Разликата с първите прогнозни данни е минимална, като така се изпълниха прогнозите на социолозите, че последните минути от изборния ден няма да доведат до изненада. ДПС са трети с 13,6% от гласовете, а освен тях в ЕП отиват и представители на ВМРО (7%) и "Демократична България" (5,9%). Към момента не се класира коалицията около "Воля" на Веселин Марешки, макар именно сред нейния електорат да са най-много хората, които са решили в последния момент за кого ще гласуват.

"Атака" и "Патриоти за Валери Симеонов" вземат по 1,7% от националистическия вот, а отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева взема 1,2% от вота.

Управляващите ще имат 7 евродепутати, а левицата - 5. ДПС ще е с трима, ВМРО и "Демократична България" - с по един. Дясното обединение с първи в листата Радан Кънев е участникът в евроизборите с най-голям процент гласували, които са решили да пренаредят листата. Общо от всички гласували 42% са се възползвали от преференцията.

Активността остава на рекордно ниски нива - 28,8%. 31 на сто от запитаните са на мнение, че сегашната структура на управлението трябва да се запази, 32 на сто смятат, че са нужни персонални промени, а само 22% от запитаните искат предсрочни избори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!