Какъвто и вариант да се търси на ново правителство в рамките на този парламент, това трябва да бъде по същество програмно правителство. Избирателите са се произнесли на изборите преди половин година и кардинално изменение на тяхната воля не бива да бъде допуснато.

Възможно е да има краткосрочно програмно правителство, което да се фокусира изключително върху овладяването на кризата, а не да обслужва политическите амбиции на партии и отделни личности.

Всичко трябва да бъде открито и публично, за да се ограничат съмненията, че това е сделка с оглед на някакви облаги", заяви пред БНР проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента Румен Радев.

Плъзна първа версия кой ще е новият служебен премиер на Радев

Според Маринов "неясната, висяща ситуация" е много опасна в кризите, в които се намира страната: "Предсрочните избори сега са лош вариант". По думите му, за да се случи програмно правителство, трябва минимум доверие.

"Както взаимно доверие между тези, които биха го подкрепили, че няма да злоупотребят с тази формула, така и от страна на обществото. Не знам дали обществото ще е склонно да даде подобно доверие, зависи от редица обстоятелства", коментира той.

Маринов подчерта, че нито една парламентарна партия не заявява открито желание за предсрочни парламентарни избори и не си поставя за цел да ги предизвика. Според него това е съществена разлика с други ситуации в други парламенти, когато една или няколко сили в НС са обявявали като цел да бъдат предизвикани предсрочни избори.

"Проблемът е не само намирането на необходимите 12 гласа, а с какъв аргумент ще бъде обоснована тази подкрепа за управлението. ... Има разлика между напазаруване и постигане на договореност. Трябва да е ясно и открито заявена политическа позиция", каза още професорът.