ГЕРБ седем пъти печелят изборите или имат възможност да направят кабинет, седем пъти вадят кабинет и казват "това е кабинетът", а накрая няма кабинет. "Продължаваме промяната" печелят избори или им дават мандат, те пък пишат декларации. Това го виждаме вече няколко парламента. Не знам с каква цел го правят.

Лъжат българските избиратели, че искат да има правителство, лъжат българските избиратели, че не искат да ги изпратят на поредните избори, а в същото време нищо не правят", коментира пред депутатът от БСП Георги Свиленски.

Политическата математика

Той подчерта, че на всички трябва да им е ясно, че кабинет без ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ е невъзможен, дори чисто математически.

"Трябва политическите партии да бъдат откровени към партиите. Затова ние казахме още от първия ден, че така няма да стане - нека не си играем на декларации, на програми, на меморандуми, на обещания. Да сядат на една маса и да казват - ще правим ли технически, експертен, служебен или какъвто и да било кабинет", настоя депутатът от БСП.

Какво ще се случи, ако БСП получат третата папка?

"Ние сме с ясното съзнание, че сме пета политическа сила, че сме 18 народни представители и няма как БСП сама да направи или да предложи правителство, че то няма да бъде подкрепено. Третият мандат може да бъде използван като платформа, като мандат на целия парламент, без да се поставят условия", заяви Свиленски.

"ГЕРБ не иска да има редовно правителство, а държат да остане служебното"

"Борисов това го устройва. Когато говорим, че другите партии обслужват Борисов по един или друг начин, ето по този начин го обслужват. В момента правителството е на ГЕРБ.

Факт е, че в правителството, което предложи, 6-7 министри бяха от сегашното правителство, той си е обезпечил властта. Борисов си има правителство и е щастливец номер 1 в България, защото другите партии подтичкват след него", смята той.