Виктория Василева вече не е депутат в 47-ото Народно събрание (НС). Това пожела самата тя, но с решението си неочаквано натъжи депутати от всички парламентарно представени партии.

На трибуната се качиха представители на ПП, БСП, "Демократична България" (ДБ), "Има такъв народ" (ИТН), ГЕРБ и ДПС, които признаха колко уважават Василева и какъв голям професионалист е тя. 

"Винаги съм се ръководила, че политика се прави с ум и сърце. Ако първото може да се компенсира, то второто – никога. Благодаря на всички, които се отнасяха към мен с уважение и колегиалност".

Това заяви на изпроводяк Виктория Василева от трибуната на парламента, преди гласуването за прекратяването на депутатските й правомощия.

"Казвам "Сбогом" само на собствените си илюзии", завърши тя.

След думите й на трибуната пожела да застане зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП - Кристиян Вигенин.

"Благодаря на Василева за съвместната ни работа – не само в този, но и в предишните парламенти. Думата й не ставаше на две, работата с нея беше добра и оперативна. Тя е от хората, които имаха и сърце, и разум и се надявам, че този неин акт е една кратка почивка и скоро ще я видим в първите редици. Политиката има нужда от хора, като нея", заяви той.

Според Тошко Йорданов Василева е постъпила мъжки и достойно с решението си. От трибуната той й благодари за съвместната работа.

След него пред народните представители излезе и Десислава Атанасова, депутат и лидер на ПГ ГЕРБ.

"От нашата парламентарна група ще чуете добри думи. Имаме повод да си спомняме за предходни парламенти, в които тонът бе изострен между партиите ни. Надявам се, че поуките, които всеки взема по пътя си, са дълготрайни. Вие сте оценили хората по личните им качества. Личните ви аргументи няма да обсъждам, но искам да ви поздравя за това, че напускайки парламентарна група, напускате и парламента, защото не желаете да злоупотребявате с доверието на своите избиратели", каза Атанасова.

Христо Иванов от ДБ също се качи на трибуната:

"Казах на Виктория вчера какво мисля, но искам и от трибуата да й благодаря и да й пожелая всичко най-хубаво. С нея минахме през огън и лед. С нея обаче винаги може да се разговаря с аргументи и разум. Голямата картина никога не се губеше. Сигурен съм, че тя няма да скучае без парламента, но е важно ние да си направим извод, че губим колега, с когото може да се говори", каза Иванов.

От ДПС не останаха безучастни в дискусията. Йордан Цонев също каза няколко думи за Виктория Василева:

"Не е често срещана практика при напускането на наш колега да казваме добри думи, а е хубаво да го правим".

"Работил съм с нея, когато тя беше депутат в 38-то НС и беше най-младият депутат тогава. Времето лети. Изказвам удовлетворението – моето и на нашата ПГ за работата й. Благодаря за конструктивната работа в тежки и напрегнати моменти. Съжаляваме, че парламентаризмът губи засега един добър парламентарист", заяви той.

След края на гласуването временно изпълняващият длъжността председател на НС - Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" (ПП), също си позволи няколко думи за нея:

"Имате моето уважение, спечелихте го за тези няколко месеца, в които работихме заедно. Надявам се, да се видим отново, да работим заедно отново и ви желая успех", заяви Каза той.

Цялата зала ръкопляска по време на излизането й и се изправи на крака.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!