“Ако ние продължавахме да получаваме газ от „Газпром“, щяхме да плащаме 130 евро на мегаватчас, а не 152. В момента втечненият газ е около 185 евро на мегаватчас, а на борсата е над 210. И още едно число, което е много показателно – Унгария въз основа на дългосрочния си договор с „Газпром“ получава газта за малко над 50 евро на мегаватчас.”

Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков в предаването “Опорни хора” на Bulgaria ON AIR.

“Когато политизираме нещата с газта, а не се водим от икономическия интерес на държавата – нещата винаги се объркват. Другият парадокс е, че вкарваме руски газ, само че плащаме на посредници”, добави той.

Ерменков призова служебното правителство да ускори своите действия по отношение на „Газпром“ и да не ги слага на последно място. „Ние нямаме много голям избор по отношение доставките на газ.

Трябва да решим дали ще купуваме газ на спотови цени и ще плащаме безумни пари, или ще седнем най-накрая, както индустрията и всеки нормален човек иска, да потърсим там, където газът е най-евтин“, посочи социалистът.

„Първото нещо, което трябва да направим е да си уредим отношенията с „Газпром“, защото, продължавайки с тази политика, има риск края на годината да получим фактура за газ, който не сме потребили.

Има начин, по който трябва да се съобразяваме, както с интересите на „Булгаргаз“, така и с тези на „Газпром“ като руска фирма. Това, което е много важно, че в момента по договора, освен формата на плащане, нищо друго не се променя – нито стойност, нито количества“, обобщи Таско Ерменков ситуацията с доставките на синьо гориво у нас.

„Можем да похвалим предишното правителство за социалната политика и тук никой не може нищо да каже срещу увеличението на пенсиите, доходите, помощите за младите семейства, безплатните детски градини и още много други.

Ако хората гласуват за политики, то ще се окаже, че Българската социалистическа партия има много по-голям потенциал от това, което социолозите ни дават“, категоричен бе членът на ръководството на БСП за мерките в интерес на хората, които редовното правителство е реализирало, благодарение на социалистическата партия.

В заключение той посочи, че всеки президент има правото да назначава служебно правителство, спрямо собствените си виждания. Но, според него, е странно, когато първите действия на такъв кабинет, вместо провеждане на честни избори, са насочени в посока уволнението на хора от определена политическа партия.

„Това няма как да не доведе до брожения срещу Радев. Президентът в момента не лобира за нито една от партиите, защото вече се опари от опита си с ИТН и „Продължаваме промяната“, но сякаш се опитва стратегически да си подготви нещата за по-нататъшни управления“, коментира социалистът.

„Призовавам всеки един от българските леви хора, които смятат, че е крайно време България да има социално управление - да гласуват за политиката, която сме декларирали, че провеждаме“, завърши Таско Ерменков.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук